CK Zeničko-dobojskog kantona: Realizovane brojne aktivnosti u Nedjelji/Tjednu solidarnosti

Planom rada Crvenog križa Federacije BiH i Crvenog križa Zeničko-dobojskog kantona za 2019.godinu, Nedelja/Tjedan solidarnosti provodi se u periodu od 24.do 31.10.2019.godine pod motom „SOLIDARNOST NA DJELU“. Cilj ove aktivnosti je pružanje humanitarne pomoći stanovništvu u potrebi.

U Nedelji/Tjednu solidarnosti organizacije Crvenog križa općina/grada Zeničko-dobojskog kantona su realizovali slijedeće:

Crveni križ općine Breza – Izvršeno je prikupljanje prehrambenih namirnica, higijene, obuće, odječe, igračaka, školskog pribora i kućnih potrebština na tri punkta od strane volontera Crvenog križa. Ukupno je prikupljeno nabrojanih namirnica u vrijednosti od cca 700,00 KM i distribuciju artikala su izvršili mladi Crvenog križa za šest porodica koji su u stanju socijalne potrebe.

Crveni križ općine Usora – Sekcija mladih Crvenog križa Usora su kod kuće napravili razne vrste kolača koje su prodavale nastavnom osoblju i učenicima u Srednjoj školi Stjepana Radića u Žabljaku. Sav prikupljeni prilog je namjenjen oboljeloj djevojčici Lejli Adžić iz Šija.

Crveni križ općine Tešanj – Stručna služba Crvenog križa općine Tešanj je putem medija i društvenih mreža obavijestila građanstvo o prikupljanju pomoći u Nedelji/Tjednu solidarnosti. Akciju prikupljanja pomoći provedena je u devet osnovnih i tri srednje škole. Ukupno je prikupljeno: 60 kg.brašna, 125 l.Ulja, 43 kg. riže, 340 kom. tjestenine, 24 kg. kafe, 108 kg. sečera, 88 kom. začina, 32 kom. pudinga, 106 kom. supe, 79 kom. keksa, 83 kom. slatkiša, 197 kom. konzervi, 21 kg. soli, 9 l. soka, 10 kg. graha, 16 kom. čaja, 213 kom. grickalica, 227 kom. higijenskih sredstava, 5 kom čarapa i 2 kom. posteljine. Od prikupljenih artikala sačinjeno je 28 paketa koji su podjeljeni korisnicima kućne njege, socijalno ugroženim licima i penzionerima.  Pojedine škole su u Nedelji/Tjednu solidarnosti prikupile i novčana sredstva za liječenje Lejle Adžić ( 6.022,10 KM ) i Anela Ahmić ( 1.210 KM ).   

Crveni križ općine Kakanj– Iz vlastitih sredstava nabavilo 20 prehrambeno-higijenskih paketa i podjelilo socijalno ugroženom stanovništvu iz evidencije.

Crveni križ općine Žepče – Mladi Crvenog križa općine Žepče su na tri lokacije prikupljali hranu i higijenu. Od prikupljene pomoći formirano je sedam prehrambeno-higijenskih paketa za pomoć socijalno ugroženim građanima. Ovu aktivnost radilo je jedanaest volontera.

Crveni križ općine Visoko – Upućen je javni poziv putem medija i društvenih mreža za prikupljanje donacija prehrambenih i higijenskih artikala. Volonteri Crvenog križa su prikupljene artikle sortirali pri čemu je pripremljeno 39 paketa. Podjela je izvršena za 26 korisnika u prostorijama Crvenog križa, a preostali dio će se podjeliti za sugrađane iz evidencije korisnika.

Crveni križ općine Maglaj – Podjeljeno je 50 paketa hrane i higijene za socijalno ugroženo stanovništvo na osnovu spiska JU Centra za socijalni rad i resorne službe općine.  20 pakte je obazbjedio Crveni križ iz svojih sredstava a 30 paketa je prikupljeno u  organizovanoj akciji. Mladi Crvenog križa općine Maglaj u akciji prikupljanja prehrambenih i higijenskih artikala prikupili su slijedeće: 85 kg. brašna, 94 L ulja, 29 kg. šećera, 25 kg. riže, 19 kg. soli, 106 kom tjestenine, 27 l. mlijeka, 28 kom. keksa i 38 kom. raznih kuhinjskih potrepština. Sve aktivnosti pratila je lokalna RTV Maglaj. 

Crveni križ općine Zavidovići – Obavijest da zbog nedostatka magacinskog prostora nisu u mogućnosti ove godine obilježiti Nedelju/Tjedan solidarnosti.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.