CK Novi grad: Izabrani najuspješniji u prvoj pomoći

Program Crvenog križa iz prve pomoći uvršten je u program nastave PPZ Kantona Sarajevo za školsku 2018./2019. godinu. Dvadeset i četiri godine u kontiniutetu Crveni križ Općine Novi Grad Sarajevo, realizuje program obuke iz prve pomoći za podmladak i omladinu putem sekcija Crvenog križa u osnovnim i srednjim školama.

23.03.2019.godine održano je 24. općinsko takmičenje iz prve pomoći za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja Općine Novi Grad Sarajevo, u prostorijama OŠ „Osman Nakaš“ sa početkom u 10,00 sati, a u organizaciji Crvenog križa Općine Novi Grad Sarajevo.

Takmičenje je otvorila gosp. Rezama Musić, sekretar Crvenog križa Općine Novi Grad Sarajevo i direktor takmičenja.

Takmičenje je održano po Propozicijama Društva Crvenog krsta/križa BiH, koji je dostavljen svim školama mjesec dana prije takmičenja. Takmičenje se sastojalo od 3 poligona praktičnog dijela sa realističkim prikazom povreda ( „Tuča navijača nakon Sarajevskog derbija“, „Saobraćajna nesreća“ i „Eksplozija plinske boce“). Takmičenju je pristupilo 15 osnovnih i 3 srednje škole, i to: OŠ „Mustafa Dovadžija“, OŠ „Sokolje“, OŠ „Behaudin Selmanović“, OŠ „Umihana Čuvidina, OŠ „Avdo Smailović“, OŠ „Aneks“, OŠ „Osman Nakaš“, OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar”, OŠ „Džemaludin Čaušević”, OŠ“Meša Selimović“, OŠ „Fatima Gunić“, OŠ „Aleksa Šantić“, OŠ “Osman Nuri Hadžić“, OŠ „Skender Kulenović“ i OŠ “Ćamil Sijarić”, a od srednjih škola: „Peta gimnazija“, „Gimnazija Dobrinja i „Srednja elektrotehnička škola u Sarajevu“.

U konkurenciji osnovnih škola, prvo mjesto osvojila je OŠ “Sokolje” sa 422 boda, sa ekipom u sastavu: Kustura Emina – kapiten ekipe, Brezac Ilma, Višća Anisa, Grabovica Minela, Muković Emina, Ćesko Anes i nastavnik-instruktor, Podbičanin Lejla.

Drugo mjesto osvojila je OŠ “Osman Nakaš” sa 410 bodova sa ekipom u sastavu: Kadić Hana – kapiten ekipe, Aslani Nejra, Bajrović Nejla, Sadžak Adna, Đip Sarah, Memić Mirza , i nastavnik-instruktor, Kadić Sanela.

Treće mjesto je osvojila OŠ “Skender Kulenović” sa 399 boda, sa ekipom u sastavu: Rahmanović Hena – kapiten ekipe, Čavčić Tajra, Ibrić hana, Ćutahija Aida, Selimović Hana, Silajdžić Iman i nastavnik-instruktor, Dokara Indira.

U konkurenciji srednjih škola, prvo mjesto osvojila je „Srednja elektrotehnička škola u Sarajevu“ sa 441 bodom, u sastavu: Dedajić Anela – kapiten ekipe, Kurtović Amra, Beganović Adna, Mujezin Faris, Arnautović Vedad, Muković Tarik, i nastavnik-instruktor: Zenunović Velid.

Drugo mjesto osvojila je „Peta gimnazija“ sa 425 bodova sa ekipom u sastavu: Rovčanin Amina – kapiten ekipe, Hadžić Lamija, Lindov Lejla, Kovačević Nenad, Selmanović Nidžara, Delalić Harun, i nastavnik-instruktor, Mediha Modronja.

Treće mjesto je osvojila “Gimnazija Dobrinja” sa 359 bodova, sa ekipom u sastavu: Goro Lamija– kapiten ekipe, Hodžić Džejla, Sejdić Sara, Maslan Asja, Fetić Ajna, Vejo Hamza, i nastavnik-instruktor, Džafo Hasnija.

Općinu Novi Grad Sarajevo na 24. Kantonalnom takmičenju iz pružanja prve pomoći, koje će se održati 20.aprila 2019.godine, sa početkom u 10,00 sati, u konkurenciji podmlatka predstavljat će pobjednik sa općinskog takmičenja OŠ „Sokolje“, a u konkurenciji mladih „Srednja elektrotehnička škola u Sarajevu“ .

Za 6 prvoplasiranih ekipa, Crveni križ Općine Novi Grad Sarajevo je obezbijedio pehare, za sve učesnike-pobjedničkih ekipa i nastavnike-instruktore, medalje i diplome, te zahvalnice za domaćina OŠ “Osman Nakaš“, Općini Novi Grad Sarajevo, Četvrtoj policijskoj upravi, TV FIVA i ostalim volonterima koji su učetvovali u organizaciji i realizaciji ovog takmičenja.

“Crveni križ Općine Novi Grad Sarajevo je za sve učesnike obezbijedio hranu i sokove. Ovo takmičenje je sa 600,00 KM potpomogla Općina Novi Grad Sarajevo i ovom prilikom najtoplije se zahvaljujemo kao i direktoru OŠ „Osman Nakaš“ gosp. Aidi Mikić i osoblju koji su svesrdno izašli u susret svim našim potrebama tokom ovog takmičenja. Takođe svim onim koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ovog takmičenja se najtoplije zahvaljujemo.”, navode iz ove organizacije

Na takmičenju su sve zadatke obavljali aktivisti – volonteri Crvenog križa Općine Novi Grad Sarajevo i to:

Direktor takmičenja: Rezama Musić;

Glavni sudija takmičenja: Delila Kojić;

Supervizor: Nadža Hadžimurtezić

Sudije poligona: Dr. Bekir Rovčanin, Dr. Orhan Ćustović, Nidal El-Barekah;

Sudije pozicija: Sanja El-Barekah Mersiha Čavčić, Haris Džananović, Zejd Parić, Amina Čovrk, Amina Musić, Selma Musić, Adi Osmanbegović, Džana Kapetanović, Rijad Zrno, Eldar Berbić;

Šminkeri: Amina Musić, Amina Čovrk, Džana Kapetanović i Džana Hodžić;

Markiranti: Kenan Đulić, Arijana Korman, Senad Boloban, Arnel Ćesko, Admir Nedžibović, Faris Kopić, Kerim Kurić, Orhan Teletović i Nikdad Mujezinović;

Vodiči: Neira Čišija, Edita Mujezin, Mia Bubenik, Minela Bašić i Emina Divović;

Redari: Andrea Vilić, Almina Trgo, Edis Čišija, Ajla Tinjak i Nedžla Bešlija;

Kuriri: Nadža Hadžimurtezić;

Komisija za zbrajanje: Milena Miljanović, Delila Kojić i Rezama Musić.

Komisija za žalbe: Delila Kojić, Dr. Bekir Rovčanin, Dr. Orhan Ćustović,

i Rezama Musić- član.

Od strane medija takmičenje su propratili TV FIVA;

Takmičenju je u svojstvu gostiju prisustvovali su: direktori škola, i pripadanici Četvrte policijske uprave Novi Grad Sarajevo koji su i bezbjeđivali ovo takmičenje.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.