CK grada Bihaća čini maksimalne napore za migrante na Vučjaku

Na poziv Gradske uprave Grada Bihaća – Gradonačelnika, a uskladu s odlukom Vijeća grada Bihaća od 08.05. 2019. CK grada Bihaća preuzeo je upravljanje prihvatnim centrom Vučjak. Za te potrebe aktivirana su sva materijalno – tehnička sredstva Crvenog križa grada Bihaća i donirana sredstva od strane: Ministarstva Vanjskih poslova Slovačke, Crvenog Polumjeseca Turske, IOCC-a, IPSIA-e, IFRC-a, Crvenog križa Švicarske, Crvenog križa Italije (s Crvenim križem Lombardije), Crvenog križa Njemačke (uključujući i Bavarski Crveni križ) i Crvenog polumjeseca UAE.

U ovom periodu značajan doprinos je dao i Imaret grada Bihaća kroz svoje institucije i drugi lokalni donatori. U ovu aktivnost je uključen Mobilni tim CKG Bihać koji se sastoji od tri volontera kroz projekat IFRC-a. Od samog početka radio je na uspostavljanju prihvatnog centra, kao i ostale institucije grada Bihaća, i to:

· Montaža šatora u koninuitetu od 10, 15, 20, 40 i 60 šatora dnevno zavisno od priljeva migranata na Vučjak površine 16 m2, tri šatora površine 40 m2 i dva šatora površine 105 m2.

· Mobilni tim je u kontinuitetu opsluživao migrante s prvom pomoći, tj. u saniranju lakših povreda/rana za čije saniranje su zaduženi educirani volonteri medicinske struke. Svi teži slučajevi sanirani su na način da je CKG Bihać koristeći svoje transportno sredstvo prevozio iste do DZ Bihać, a potom do KB I.LJ., gdje su isti primljeni i tretirani.

· CKG Bihać je u kontinuitetu opsluživao migrante s 2 obroka od prvog dana, a činio ga je: doručak, koji je dijeljen u 11:00 i sastojao se je od različitih namaza, jogurta, mlijeka, čaja i kruha u dovoljnim količinama da je svaki migrant imao priliku da dobije i po dva obroka; drugi obrok, ručak, sastoji se od kuhanog obroka, različitih jela prilagođenih migrantima kao i u Biri i Borićima. Namirnice za ove obroke obezbijeđene su od strane finansijskih sredstava Gradske uprave, donacija građana i donacija Imareta koji je u proteklom periodu obezbijedio 15 obroka – doručak, kao i donacije u prehrambenim artiklima (meso) koje je korišteno za spremanje ovih obroka.

· Crveni križ USK i Mobilni tim CK USK je u proteklom periodu pružao veliku podršku Mobilnom timu CKG Bihać u podjeli dnevnog obroka. Također su sudjelovali u cjelodnevnoj zamjeni volontera CKG Bihaća svojim boravkom u prihvatnom centru Vučjak.

· Bitno je istaći da je u ovom periodu Mobilni tim CKG Bihać bio izložen visokim temperaturama, boravkom u prihvatnom centru od jutarnjih sati 07:00 do 18:00 te da je činio velike napore u stvaranju svih uslova za nesmetan boravak migranata na toj lokaciji, povezivanju i stvaranju dobrih odnosa s migrantima, koji cu cijeneći napore koje je uložio CK svakodnevno davali doprinos volonterima na stvaranju uslova u kampu. U ovom periodu nismo imali nijedne veće intervencije po pitanju remećenja reda i mira u prihvatnom centru, što je znak dobre organizacije aktivnosti i prihvatanja od strane migranata da je to lokacija na kojoj moraju boraviti u išekivanju da Evropska komisija i sve Međunarodne institucije što prije riješe pitanje novog migrantskog centra na području G Bihaća.

· Aktivnosti koje je CKG Bihać provodio na opsluživanju migranata s neprehrambenim artiklima isto tako je rađena u kontinuitetu te ju iskazujemo u sljedećim podacima: spužve (170 komada), kreveti (30), deke/poplini (1182), jastuci (448), higijenski paketi (pasta za zube, ručnik, gel za tuširanje, sapun, šampon, četkica za zube, noktarica, češalj, pjena za brijanje, brijači; 1722), odjeća (4248), medicinski materijal, agregat, rasvjetna tijela,…

· Kuhinja Crvenog križa grada Bihaća dnevno priprema dva puta po 600 obroka, što ukupno iznosi 1200 obroka dnevno.

· Za dopremanje hrane i materijalno – tehničkih sredstava su korištena angažovana vozila JP Komrad, vozila privatnih prevoznika i vlastita vozila za koje je CKG Bihać finansirao gorivo za korištenje.

· JP Vodovod je po nalogu Gradske uprave od 14.06. vršio dovoz pitke vode i postavljanje rezervoara za pitku vodu u količini od 10 000 litara dva puta dnevno, što iznosi ukupno 20 000 litara.

· Po nalogu Gradske uprave, JP Komrad je dopremio dva kontejnera za otpadni materijal te dva puta izvršio odvoz otpada.

· JP Komrad je izvršio i pripremne radove u vidu kopanja septičke jame, te radove na pripremi terena i postolja za postavljanje šest kontejnera iz donacije CK Bavarske, i to: dva kontejnera za policiju – obezbjeđenje prostora i Dom zdravlja Bihać za organizaciju rada, tj. dolaska medicinksih timova Doma zdravlja na pružanja medicinskih usluga migranatima; četiri sanitarna kontejnera od istog donatora će biti postavljena na lokaciji Vučjak uz spajanje istih od JP Vodovod na cisternu, koja će snabdijevati ove kontejnere vodom. Uporedo s postavljanjem kontejnera organizirana je i izrada vanjskih tuševa.

· U prihvatnom centru Vučjak za migrante je organiziran prostor za obavaljanje vjerskih obreda, a isto tako obezbijeđen je pokretni market za kupovinu svih prehrambenih i neprehrambenih, artikala koji su neophodni migrantima na toj lokaciji. Razlog za postavljanje mobilnog marketa je taj da su migranti napuštali prihvatni centar, odlazili do grada koji je udaljen 10 kilometara, kupovali namirnice i potom se vraćali u kamp. Na tom putu grupa maskiranih migranata je iste zlostavljala i oduzimali im kupljenu robu, što je dovodilo do podizanja tenzija u samom kampu i molba migranata da im se obezbijedi kupovina ovih artikala u samom kampu.

· Medijska pažnja: prihvatni centar u proteklom periodu je posjetilo preko 20 različitih medijskih kuća, domaćih i stranih, koji su prenosili dešavanja iz PPC Vučjak i pratili sve promjene koje su se dešavale od samog uspostavljanja prihvatnog centra, pa do danas.

· Prihvatni centar su također posjećivali predstavnici Vlade USK, Ministarstva zdravlja, predstavnici MUP-a, predstavnik Gradske uprave, direktor Doma zdravlja, direktor Kantonalne bolnice, zastupnik Skupštine USK, predstavnici EUFOR-a, Hrvatskog konzulata i predstavnici Društva Crvenog krsta/križa BiH i CK Federacije BiH, koji su izrazili interesovanje za stanje u prihvatnom centru, kao i uključivanja u pružanje podrške CKG Bihać.

· Naglašavamo i veliki doprinos MUP-a koji je od samog početka uložio veliki napor u dovođenju migranat, podršci volonterima CKG Bihać i stvaranju sigurnih uslova na lokaciji Vučjak.


“CKG Bihaća koji je u obavezi da koordinira cijelom situacijom i da pronalazi rješenja za najugroženiju populaciju migranata koji se trenutno nalazi na Vučjaku. Stoga, molimo sve međunarodne i lokalne institucije uključene u migrantsku krizu u BiH, da shvate da se ponavlja situacija s Đačkim domom Borići, da CKG Bihać ponovno nosi teret ovog prihvatnog centra te da će u narednom periodu do uspostavljanju novog prihvatnog centra od strane međunarodnih institucija proteći mnogo vremena i da prihvatni centar Vučjak neće moći u povećanom priljevu migranata služiti svojoj svrsi zbog ograničenog prostora, što će dovesti do povećanih mogućnosti širenja zaraznih bolesti, zbog visokih temperatura. Kao organizacija morat ćemo se obratiti Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji kada dođe do porasta oboljelih, čije je povećanje uzrokovano neblagovremenom intervencijom Međunarodne zajednice. I ovom prilikom ističemo sigurnost angažovanog osoblja na terenu, koji je svakodnevno izložen nezadovoljnim migrantima po različitim osnovama kao i s aspekta zdravstvene zaštite, koja može dovesti i do zaraze članova osoblja.”, navode iz CK grada Bihaća

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.