Brinimo o našem mentalnom zdravlju za vrijeme konflikta i negativnih dešavanja u okruženju

Uz dosadašnja globalna opterećenja, krizne situacije i konflikti intenzivno utiču na naše mentalno zdravlje. Takve situacije bude neugodne emocije i otvaraju traumatska iskustva i osobna sjećanja.

Kako bi brinuli o našem mentalnom zdravlju te ga zaštitili neophodno je:

Znati da je normalno osjećati strah, tjeskobu, ljutnju, neizvjesnost, gubitak kontrole, zabrinutost za sigurnost drugih ili sebe. Razgovor s bližnjima i dijeljenje emocija može pomoći.

Biti svjestan da neugodne emocije proživljavaju i drugi. Povežite se i kontaktirajte porodicu, prijatelje ili poznanike. Aktivno se priključite volonterskim organizacijama u vašoj sredini, u podršci osobama u nevolji.

Biti informiran o novostima, ali jasno ograničite ili značajno smanjite vrijeme provedeno na društvenim mrežama i medijima. Pratite relevantne izvore informacija.

Danas, djeca su i u ranom uzrastu izložena svakakvim informacijama, a nekada i zastrašujućim vijestima na društvenim mrežama. Zaštitite ih od prevelike izloženosti i poruka na radiju, televiziji ili društvenim mrežama.

Ukoliko se djeca brinu i postavljaju pitanja o dešavanjima, trebaju jednostavan i konkretan odgovor. Budite iskreni, ali nemojte ih opteretiti sa zastrašujućim informacijama. Budite smireni i sigurni u ono što govorite i kako reagirate kako biste stvorili siguran ambijent. Budite pažljivi i ne dozvolite da vaše brige utiču na djecu i prerastu u njihove brige.

Umanjite stres ranim aktivnostima poput fizičke aktivnosti, uravnotežene ishrane, relaksacija, čitanja knjiga, slušanja muzike, crtanja i osiguranja dovoljnog sna.

U slučaju dugotrajnijeg ili intenzivnijeg pogoršavanja psihičkog stanja, ne ustručavajte se potražiti stručnu pomoć.

Na raspolaganju za razgovor je i psiholog Crvenog križa FBiH putem telefonskog broja – 060 32 34 216

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.