Bišćanin Hasan Vojić 103 puta darovao krv-Prvi dobitnik Plakete Crvenog križa FBiH

Bišćanin Hasan Vojić (60) krv je darovao 103 puta, za što mu je Crveni križ Federacije BiH dodijelio plaketu. Ranjen u ratu Vojić je bio prvi čovjek u Federaciji koji je 100 puta darovao dragocjenu tečnost.Uključivši se u odbranu Bihaća 1992. godine, Hasan je bio predsjednik dobrovoljnih darivalaca krvi Okruga Bihać i aktivni darivalac krvi, koju je davao čak i nakon ranjavanja 1995. godine, kada je ostao bez lijeve noge.

– Prvi put sam darovao krv 1975. godine, imao sam 21 godini i sve do 8. maja. 2003. godine nisam prekidao. Tada sam iz zdravstvenih razloga prestao davati krv. U ratu sam vodio sve akcije darivanja i bio aktivni učesnik odbrane grada Bihaća. Na poziv Crvenog križa Federacije BiH 2012. godine sam dobio poziv da prisustvujem dodjeli priznanja koje se održalo u Gračanici i tada mi je dodijeljena ova plaketa – priča Hasan.

Da je Hasan veliki čovjek i humanista, koji svojom dobrotom ljude oko sebe ostavlja bez riječi, govori činjenica da je 2004. godine bio spreman darovati i vlastiti organ da bi spasio jedan mladi život.

-Da, istina je da sam Edinu Budimliću, studentu iz mjesta Podgredina kod Stijene, odlučio darovati bubreg iako njega ni njegovu porodicu nisam ni poznavao, ali tipizacija tkiva pokazala je da nije odgovarajući, tako da, ipak, nisam ostvario svoj naum – objašnjava Hasan.

Zbog svih humanih djela Hasana je njegova Mjesna zajednica Veliki lug nominirala za nagradu Grada Bihaća, no nadležni iz Gradske uprave nisu prepoznali njegovu dobrotu i kvalitet. 

Vojić je dobitnik plakete „Zlatna kap“, koju mu je nakon 50. darivanja krvi dodijelio Crveni križ Jugoslavije. U knjižici staroj 40 godina ima potvrdu s izvodima svih datuma kada je darovao krv, a koju mu je dodijelila Liga humanista iz Sarajeva. Iz rata je izašao s činom poručnika, a uz ove plakete Hasan posjeduje i zahvalnicu Jurišnog bataljona 502. vbbr., pohvalu generala Ramiza Drekovića, zahvalnicu penzionera i udruženja RVI-ja…

Preuzeto sa portala www.avaz.ba

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.