Aktivnosti organizacija u strukturi Crvenog križa Federacije BiH povodom Nedjelje/Tjedna solidarnosti

Nedjelja/Tjedan solidarnosti, u skladu sa Planom rada Crvenog križa FBiH za 2017. godinu, provedena je u periodu od 25. do 31.10.2017. godine.

Aktivnosti u Nedjelji/Tjednu solidarnosti se organizacije su provodile pod motom «SOLIDARNOST NA DJELU». Osnovni cilj aktivnosti bilo je pružanje pomoći stanovništvu u potrebi.

Crveni križ općine Olovo

Akcija prikupljanja pomoći za ugrožene građane općine Olovo provedena je u prostorijama ove organizacije. Prikupljeno je 15 pari obuće i 150 odjevnih predmeta.

Crveni križ općine Goražde

Tokom Nedjelje solidarnosti 26 mladih volontera Crvenog križa općine Goražde je prikupljalo pomoć za socijalno ugrožene osobe u 3 velika tržna centra u Goraždu. Prema procjenama, prikupljeno je oko 500 kg prehrambenih artikala. Takođe je prikupljeno i 17 vreća gaderobe, kao i novčane donacije od nekoliko pravnih subjekata koji su i prethodnih godina davali svoj prilog tokom Nedjelje solidarnosti.

Crveni križ općine Ilidža

Tokom Nedjelje solidarnosti, ova organizacija provela je distribuciju paketa hrane i higijenskih proizvoda za socijalno ugrožene građane na području općine Ilidža.

Crveni križ općine Livno

Crveni križ općine Livno prikupio je humanitarnu pomoć za 100 socijalno ugroženih obitelji s područja općine Livno i istu je podijelio na kućne adrese spomenutih. U podjeli ove humanitarne pomoći sudjelovali su i mladi volonteri Crvenog križa općine Livno.

Crveni križ grada Zenica

Crveni križ grada Zenica je 26.10. organizirao akciju dobrovoljnog davanja krvi, u saradnji sa Transfuzijskim centrom KBZ. Akciji su se odazvali uposlenici Kazneno popravnog zavoda Zenica i nekoliko građana. Akciji su se odazvale 32 osobe a prikupljeno je 28 doza krvi.

Dana 27.10. volonteri Crvenog križa grada Zenica su pomagali u pripremi i distribuciji obroka za korisnike Gradske kuhinje Zenica, a prostorije Crvenog križa grada Zenica posjetili su učenici VIII a zajedno sa razrednom profesoricom KŠC O.Š. „Sveti Pavao“, koji su unutar svog razreda organizovali akciju solidarnosti i prikupili značajnu količinu prehrambenih artikala. Sva pomoć je istog dana podijeljena.

Sva prikupljena odjeća i obuća u Nedjelji solidarnosti podijeljena je 31.10. socijalno ugroženim građanima mjesne zajednice Tetovo, a za 60 korisnika Dnevnog centra Crvenog križa grada Zenica uručeni su paketi hrane.

Crveni križ Stari grad Sarajevo

Tokom Nedjelje solidarnosti, 11 volontera ove organizacije prikupljenu humanitranu pomoć distribuiralo je za 20 porodica. Prikupljeno je 160 kg hrane, 10 kg higijenskih sredstava, te odjeća, obuća i posteljina ukupne procjenjene vrijednosti 1.100 KM.

Crveni križ Unsko-sanskog kantona

Organizacije Crvenog križa koje djeluju na području ovog kantona prikupile su 7,5 tona hrane, 800kg higijene, 1.500 kg odjeće, obuće i posteljine.

Crveni križ općine Srebrenik

Volonteri Crvenog križa općtine Srebrenik su, u okviru obilježavanja Nedjelje solidarnosti, u jednoj mjesnoj zajednici (Sladna) uručili 15 paketa hrane i higijene za socijalno najugroženije porodice.

Crveni križ općine Donji Vakuf

Građani općine Donji Valuf su se odazvali ovoj akciji “Solidarnost na djelu” darujući odjeću, ,obuću, kao i poljoprivredne proizvode. Hrana je distribuirana za potrebe javne kuhinje, a odjeću će biti podijeljena socijalno ugroženim osobama preko ureda Crvenog križa općine Donji Vakuf.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.