Akcija darivanja krvi povodom Svjetskog dana dobrovoljnih darivalaca

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine i Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH organizirali su masovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi obilježavajući na taj način Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Akcija je upriličena u Zemaljskom muzeju BiH s ciljem da se prikupe što je moguće veće doze krvi koje su svakodnevno neophodne za djecu koja boluju od raka, onkološke pacijente, operacije i stradale u nesrećama.

Akciji se odazvalo 75 osoba, a krv je uspješno darivalo 66 osoba.

Generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić podvukao je da je krv nezamjenjiva zbog čega je od velikog značaja animirati veliki broj građana da daju krv jer je ona neophodna za liječenje u svim zdravstvenim centrima.

Podvukao je da ove dvije institucije zajednički na nivou godišnjih planova realiziraju između 500 i 600 akcija darivanja krvi što je veoma značajno.

Iz Crvenog križa Federacije osim darivaocima krvi posebno su se zahvalili Dalal Midhat koja je bila i zaštitno lice kampanje, ali i Fudbalskom klubu Željezničar i FK Sarajevo te sarajevskom bendu Zabranjenom Pušenju, čiji su članovi također podržali našu kampanju.

Kako je napomenula direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Jasminka Kurilić čin darivanja krvi je izuzetno human i ne postoji nagrada kojom je moguće obilježiti ili nagraditi svakog dobrovoljnog darivaoca krvi.

– Ovaj dan posvećen je njima posebno, a ujedno je i prilika da se dođe i dobrovoljno da krv taj dragocjeni lijek onima kojima je potreban – dodala je.

Pojasnila je da svaka poklonjena jedinica krvi spašava najmanje tri života što najbolje ilustrira vrijednost darivanja krvi, a osim toga darovana krv ne može naškoditi davaocu nikada jer je sav pribor za jednokratnu upotrebu.

– Kolika je to pomoć svim bolesnima i povrijeđenima neopisivo je, a danas vlada veliko interesiranje građana da se odazovu ovoj akciji – zaključila je Kurilić.

Definiciju dobrovoljnog darivanja krvi odredili su Međunarodno udruženje transfuziologa (ISBN), Međunarodni Crveni križ (IFCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropsko vijeće (Council of Europe) i prihvaćena je u svim zemljama svijeta.

Prvi Svjetski dan davalaca krvi obilježen je 14. juna 2004. godine, a u junu 2005. godine na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije ministri zdravstva iz cijelog svijeta jednoglasno su dali izjavu o podršci dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi.

Donijeli su i rezoluciju kojom su 14. juni proglasili Svjetskim danom davalaca krvi u čast nobelovca dr. Karla Landsteinera, rođenog 14. juna 1868. godine koji je razvio sistem određivanja krvnih grupa.

Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju širom svijeta i ohrabrivanje pojedinaca da redovno doniraju krv, kako bi krv bila dostupna za sve kojima je potrebna.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.