90 volontera i uposlenika strukture Crvenog križa pružilo 6.095 usluga sanitetskog zbrinjavanja i 526 transporta na obilježavanju 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

 

U skladu sa svojom Misijom i Principima struktura Crvenog krsta/križa Federacije Bosne i Hercegovine je i ove godine dala svoj doprinos u obilježavanju 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Iz strukture Crvenog križa Federacije BiH je ove godine bilo angažirano oko 90 osoba ( volontera i profesionalno uposlenih). 

Volonteri Crvenog križa Tuzlanskog Kantona koji su učestvovali u praćenju Marša mira bili su podijeljeni u 8 ekipa Prve pomoći sastavljeni od po 5 članova i pružali usluge za učesnike pohoda. Osim ekipa Prve pomoći za potrebe obezbjeđenja adekvatnih uslova za smještaj i ishranu članova ekipa formiran je logistički tim sastavljen od 10 članova. U sastavu ekipa CK TK bili su volonteri i uposlenici iz općina/grada: Banovići, Kalesija, Gradačac, Lukavac, Sapna, Srebrenik, Teočak, Čelić, Tuzla i Živinice, Srebrenica i Kakanj, te volonteri Crvenog križa Unsko-sanskog Kantona. Vođa timova CK TK i koordinator ekipa prve pomoći i sanitetskih ekipa uključenih u Marš mira bio je volonter CK TK, dr. Fejzo Džafić.

Tokom trajanja Marša pruženo je 5.945 usluga sanitetskog zbrinjavanja od tretiranja bolova, do obrade žuljeva i povreda, opekotina, drugih usluga prve pomoći,  kao i transporta nosilima učesnika koji zbog povreda i iscrpljenosti nisu bili u mogućnosti samostalno doći do mjesta gdje bi im se pružila adekvatna medicinska usluga. Također je formiran i tim za transport vozilima čiji je zadatak bio transport povrijeđenih učesnika do najbliže sanitetske ekipe ili zdravstvene ustanove. Sa ukupno 3 terenska vozila CK TK  i 2 vozila Federalne uprave Civilne zaštite Tim za transport obavio je 526 transporta povrijeđenih, u okviru kojih je i učešće u  jednom transportu do helikoptera koji je dvije povrijeđene osobe transportovao do JZU UKC-a Tuzla. 

Logistički tim Crvenog križa Federacije BiH, koji su činili uposlenici i volonteri organizacija Crvenog križa Federacije BiH, Goražde, Ilidža i Hadžići,  je u mjestu Ljeljan Do organizovao šatorsko naselje za učesnike koji su krenuli iz Žepe. Postavljeni su šatori i organizovani obroci za oko 250 učesnika. 

Ekipe za pružanje prve pomoći i psiho-socijalne podrške Crvenog križa Zeničko-dobojskog Kantona su bile dio kolone koja je pratila posmrtne ostatke, te su pružali usluge porodicama nestalih prilikom ispraćaja posmrtnih ostataka sa Gradskog groblja Visoko i njihove pratnje cijelom dužinom puta do Potočara, zbog teškog emocionalnog stanja članova porodica nestalih osoba. . Ove godine je ispraćeno 136 posmrtnih ostataka nastradalih Srebreničana. 

Na sam dan ukopa posmrtnih ostataka nastradalih Bošnjaka Srebrenice 11.07. članovi ekipe prve pomoći Crvenog križa Kantona Sarajevo pružili su oko 150 raznih intervencija (previjanje rana od žuljeva i upala nastalih u toku Marša,opekotina, mjerenje tlaka, kraći pregledi, nakon čega im je data odgovarajuća terapija (aspirin za glavobolju, tablete za sniženje krvnog tlaka i drugo). S obzirom na vrlo teško emotivno stanje obitelji koje su tog dana ukopavali svoje najmilije bilo je neophodno da se nakon obavljenog razgovora i psihosocijalne podrške po potrebi daju i lijekovi za smirenje.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.