Izložba „Humanost prije svega- Odgovor Pokreta Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca na situaciju u Siriji i na Balkanu“povodom Svjetskog humanitarnog dana

Crveni križ Federacije BiH će 17.08.2017. godine u gradskoj Vijećnici otvoriti izložbu fotografija „Humanost prije svega- Odgovor pokreta Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca na situaciju u Siriji i na Balkanu“.

Izložba je organizirana povodom obilježavanja Svjetskog humanitarnog dana (19.08.) i biti će otvorena do 24. augusta.

Uz poruku „Humanitarni radnici nisu meta“, a kroz 35 fotografija koje prikazuju svakodnevnicu humanitarnih radnika- volontera i uposlenika organizacija Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca tokom sukoba u Siriji, te migraciju stanovništva i njihove uslove života u izbjegličkim kampovima u Jordanu, Libanonu, Kurdistanu, Turskoj, Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj, Srbiji i Makedoniji, cilj organiziranja ove izložbe je podizanje svijesti o svakodnevnici humanitarnih radnika i njihovom doprinosu svim ugroženim kategorijama stanovništva, promocija međunarodnog humanitarnog prava i slanje poruke mira.

O autoru

 Ibrahim Malla ima 15 godina dugo iskustvo volontiranja za Sirijski arapski Crveni polumjesec, a trenutno je volonter Italijanskog Crvenog križa. Tokom Sirijske krize radio je kao humanitarni fotograf Međunarodne Federacije društava Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca (IFRC), a njegove fotografije prve su dokumentirale humanitarni rad u sukobu.

One odražavaju tragediju sukoba, hrabrost i izdržljivost svih pogođenih sukobom, te izuzetno teške uslove života sa kojima se sreću izbjeglice u Jordanu, Jordanu, Libanonu, Kurdistanu i Turskoj, te migranti u Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj, Srbiji i Makedoniji.

Ibrahim je dobitnik 7 međunarodnih nagrada za svoje fotografije, a angažovan je i na izvođenju obuka i seminara fotografisanja u hitnim slučajevima, što omogućava bezbjedno i sigurno dokumentiranje aktivnosti Pokreta Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.