Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Danas se obilježava Međunarodni dan smanjena rizika od katastrofa. Ovaj datum odabrala je Generalna skupština Ujedinjenih Naroda s ciljem promoviranja potrebe smanjenja rizika od katastrofa, uključujući i prevenciju, ublažavanje i pripremu na svim nivoima.

Inicijativa je započeta 1989. godine nakon poziva Generalne skupštine Ujedinjenih Naroda, koja vidi Međunarodni dan za smanjenje katastrofa kao način promoviranja kulture svijesti o rizicima i smanjenju rizika, što uključuje prevenciju katastrofa, ublažavanje posljedica i spremnost na odgovor.

Ovogodišnji akcenat Svjetskog dana smanjenja rizika od katastrofa stavljen je na Međunarodnu saradnju za zemlje u razvoju kako bi umanjile rizike i gubitke od katastrofa.

Bez konkretne akcije na klimatske promjene u narednih 10 godina, ekstremne vremenske neprilike utjecat će mnogo više na zemlje u razvoju. Inače, utjecaji katastrofa razlikuju se u zavisnosti od toga je li riječ o zemljama slabijeg i srednjeg razvoja, posebno kroz broj povrijeđenih, izmještenih i ugroženih osoba, kao i ekonomskih posljedica i infrastrukturalne štete.

Međunarodni Pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ulaže velike napore u osiguravanju uslova za pripremljenost i brži odgovor na potrebe najugroženijih osoba tokom katastrofa i u fazama ranog oporavka.

Crveni križ Federacije BiH usmjerava svoje ciljeve u osposobljavanje i opremljenost volontera i uposlenika u cjelokupnoj strukturi, a posebno u oblasti humanitarne i zdravstvene podrške ugroženom stanovništvu i sistemu zaštite i spašavanju u slučaju prirodnih katastrofa ali i drugih kriznih situacija.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.