14.06.-Svjetski dan DDK

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi (DDK) ove godine se obilježava pod sloganom ” Više krvi, Više života”.  Obilježavanjem ovog dana nastoji se podići nivo svijesti o važnosti dostupnosti sigurne krvi, naglasiti važnost darivanja krvi i zahvaliti davaocima krvi. Ove godine se provodi uz kampanju „Oboji svijet u crveno”, uz preporuku  Svjetske zdravstvene organizacije ( WHO) da se simbolično oboje npr. rasvjeta spomenika, popularne znamenitosti i građevine u crvenu boju, organizuju kulturno – umjetnički ili muzički događaji na temu crvene boje. U događajima i aktivnostima diljem svijeta obilježavanje Svjetskog dana DDK ima za cilj podsticanje stanovništva da redovno daju krv, da utiču na podizanje nivoa svijesti o potrebi za davanjem krvi jer to predstavlja opšti nacionalni interes, zatim da promovišu zdrav način života, unapređuju zdravstvenu kulturu i prosvijećenost i utiču na podizanje nivoa građanske solidarnosti i društvene odgovornosti.

Dobrovoljno davalaštvo krvi u BiH, kao i u cijelom svijetu, zbog smanjivanja broja dobrovoljnih davalaca krvi, postaje sve veći društveni problem.Crveni križ tradicionalno u okviru svojih redovnih aktivnosti dobrovoljnog davalaštva krvi provodi aktivnosti motivisanja i organizacionog okupljanja dobrovoljnih davalaca krvi, popularisanja davalaštva, organizovanja akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, utvrđivanja uslova za dodjelu priznanja i dodjele priznanja dobrovoljnim dvaocima krvi. Također dodjeljuje najviša priznanja dobrovoljnim davaocima krvi, Zlatni znak za 100 i više darivanja  i Srebrnu plaketu za 50 i više darivanja, a izrađuje i dodjeljuje razni promotivni materijal( značke DDK, majice, kape, olovke i slično ).         
U okviru Dana otvorenih vrata Crvenog križa i transfuzija ( 14. do 22.06 ) biti će organizirane akcije darivanja krvi u velikom broju organizacija CK, a 18.6. održati će se i Četvrti federalni susreti dobrovoljnih davalaca krvi u Posušju.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.