14. Federalno takmičenje učenika osnovnih škola u poznavanju programa “Upozoravanje na opasnost od mina”

Crveni križ Federacije BiH u sklopu obilježavanja Jubileja 100. godina postojanja Crvenog križa/krsta u BiH i 15. godina vlasitog djelovanja, te Tradicionalne Nedjelje/Tjedna “Upozoravanja na opasnost od mina” (03.12.-10-12.) organizirao je 14. Federalno takmičenje učenika osnovnih škola u poznavanju programa “Upozoravanje na opasnost od mina”. Takmičenje je održano 08.12.2012. godine u Domu kulture u Novom Travniku. Pomenutom takmičenju prethodila su općinska, odnosno kantonalna takmičenja osnovnih škola.

Prije samog početka takmičenja učesnicima su se obratili: g.Hamid Migalo, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu općine Novi Travnik, g. Marjan Lovrinović, predsjednik Crvenog križa SBK/KSB i član predsjedništva Crvenog križa FBiH, te predstavnik Inicijative preživjelih od mina (IPM) g.Ramiz Bećirević koji je učesnicima prikazao kratki film o Međunarodnoj kampanji za zabranu mina, te uručio prigodne majice.Učesnike je pozdravio i otvorio takmičenje predsjednik Crvenog križa Federacije BiH g. Ivo Juričević.

Žiri u sastavu Ivana Grujić (DCK/K BiH)-predsjednik, Lejla Sušić (ICRC) i Vitković Branka (BHMAC) je pratio i ocjenjivao takmičare. Na takmičenju su učestvovala po tri predstavnika iz sedam kantona, koja su prethodno pobjedila na općinskom i kantonalnom takmičenju. Učenici su se takmičili u rješavanju zadataka vezanih za poznavanje mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.
Plasman ekipa po završetku takmičenja je bio sljedeći:
Ekipa OŠ “Behaudin Selmanović”iz Sarajeva je osvojila prvo mjesto. Drugo mjesto je osvojila ekipa OŠ “Banovići” iz Banovića –TK,  dok je treće mjesto pripalo ekipi iz Herceg bosanske županije, OŠ „Fra Miroslava Džaje“-Kupres. Pobjedničkoj ekipi, drugoplasiranim i trećeplasiranim su uručeni pehari i medalje. Svaki član ekipe je na poklon dobio skromne darove od Crvenog križa Federacije BiH, Crvenog križa Srednjobosanskog kantona, Ambasade Kraljevine Nizozemske i Glavne komande Euforov-e baze u Butmiru.
Na pomenutom takmičenju su dodjeljene nagrade i medalje za prvo, drugo i treće mjesto za likovne radove koji su uradili učenici osnovnih škola u Federaciji BiH na temu “Upozoravanje na opasnost od mina. “Konkurs za likovne radove je bio raspisan povodom Nedelje/Tjedna “Upozoravanje na opasnost od mina” u Federaciji BiH, koja se obilježava svake godine u periodu od 03. 12. do 10. 12. U sjedište CKFBiH je pristiglo ukupno 348  likovnih radova. Odlukom žirija odabrana su četiri najbolja likovna rada koja su i predstavljena na pomenutom takmičenju:
1.mjesto Ajla i Najla Pjanić OŠ Tržačka Raštela-Cazin- Unsko-sanski kanton
2.mjesto Emina Vranešić OŠ „Dobroševići“-Sarajevo-Kanton Sarajevo
3.mjesto djele: Luca Ivić OŠ „Fra Miroslava Džaje“- Kupres- Herceg–bosanska županija i Adela Redžić JU OŠ „ Solina“- Tuzla-Tuzlanski kanton
Federalno takmičenje iz programa «Upozoravanje na mine» je manifestacija koja ima za cilj da provjeri osposobljenost učenika osnovnih škola iz ove oblasti, jer stanovništvo BiH mora naučiti živjeti sa minama, a najbolji vid samozaštite je znanje o ispravnom ponašanju. Ova takmičenja se organizuju još od 1998. godine i postala su dio tradicionalnih aktivnosti Crvenog križa. Broj osoba educiranih iz programa ”Upozoravanje na mine” je oko 10.090. (2011.godina).

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.