Održano 13. Državno takmičenje ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći

Dana 29.11.2014.g. u organizaciji Društva Crvenog krsta/križa BiH održano 13. Državno takmičenje iz pružanja prve pomoći uz realistički prikaz stanja povreda i oboljenja. Takmičenje se održalo na lokaciji Burch Univerziteta u Sarajevu. Učešće na državnom takmičenju su osigurale pobjedničke ekipe sa federalnog i republičkog takmičenja i to 6 ekipa podmlatka i  6 ekipa omladine. Učesnicima su se prije početka takmičenja obratili g. Admir Salihagić, generalni sekretar BURCH Univerziteta i g. Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa FBiH, g-đa Ljiljana Gluhović, ispred Crvenog krsta RS i g-đa Sanja Hardaga ispred Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u BiH (IFRC). Takmičenje je otvorio glavni tajnik Društva Crvenog krsta/križa BiH g. Branko Leko.

 

Državno takmičenje održano je na pet radnih poligona gdje su iscenirane nesreće : požar u diskoteci, pokušaj kolektivnog samoubistva u sekti, autobus sletio u provaliju, strujni udari, te urušavanje na času gluhonijemih učenika.

Po završetku rada na poligonima, Komisija za obračun rezultata je sumirala rezultate, a na cermoniji zatvaranja proglašeni su pobjednici 13. Državnog takmičenja ekipa Crvenog križa iz pružanja prve pomoći.

Prvo mjesto u konkurenciji omladine zauzela je ekipa Četvrte gimnazije Ilidža – Crvenog križa općine Ilidža. Drugo mjesto u konkurenciji omladine zauzela je ekipa Klub omladine GOCK Banja Luka. Treće mjesto u konkurenciji omladine zauzela je ekipa Klub omladine OOCK Istočna Ilidža.

Prvo mjesto u konkurenciji podmlatka zauzela je ekipa OŠ „Sveti Sava“ Banja Luka. Drugo mjesto u konkurenciji podmlatka zauzela je ekipa Sarajevo,OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Istočno a treće mjesto OŠ „Deveta osnovna škola“ Ilidža.

Svim učesnicima su uručene zahvalnice, a ekipama koje su zauzele I, II i III mjesto u obje kategorije su uručene diplome i pehari.  Prvoplasirana ekipa omladine je stekla pravo učešća na  Evropskom takmičenju ekipa iz pružanja prve pomoći (FACE 2015).

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.