Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine obilježili Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine obilježili su danas Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze u Sarajevu.

Na sva pitanja o tuberkulozi i faktorima rizika za obolijevanje kao i socijalnim posljedicama koje nastaju zbog tuberkuloze medijima su odgovarali stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH i predstavnici Crvenog križa FBiH.

 “Tuberkuloza uglavnom pogađa odrasle osobe u njihovim najproduktivnijim godinama, međutim, sve dobne skupine su u opasnosti. Oko 10,6 miliona ljudi širom svijeta oboljelo je 2022. godine od TB, od toga  je više od 80% novih i smrtnih slučajeva registrirano  u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Siromaštvo, nejednakost, pothranjenost, komorbiditeti, diskriminacija i stigma glavni su pokretači epidemije tuberkuloze i ujedno predstavljaju razloge da se napredak u borbi protiv tuberkuloze ne može  postići djelovanjem samog zdravstvenog  sistema, već je potrebno multisektorsko djelovanje”, rekla je dr. Elvedina Žiga iz Službe za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Dodala je da će više ulaganja u potporu uvođenju opcija preventivnog tretmana tuberkuloze, kraći režimi liječenja, brza molekularna dijagnostika i testovi za tuberkulozu, druge inovacije i digitalni alati dovesti do poboljšanja zdravstvenih ishoda i spasiti milione života.

“Investiranje u istraživanje i inovacije ključno je za ubrzavanje napora za postizanje krajnjih ciljeva vezanih uz tuberkulozu”, zaključila je dr. Žiga.

“Crveni križ Federacije BiH, u skladu sa svojom misijom i mandatom, organizirat će niz edukacija za volontere i lokalno stanovništvo. Istovremeno će širom Federacije biti organizirane akcije za stanovništvo putem kojih će se vršiti osnovni zdravstveni pregledi, promovirati zdravi stilovi života, zdrava ishrana kao i očuvanje higijenskih uslova življenja i rada. Cilj nam je kao i svake godine širiti svijet o postojanju ove pošasti, kao i dati dodatni značaj globalnim stategijama i kampanjama u borbi protiv tuberkuloze”, istakao je Daniel Tučić, sekretar Crvenog križa Federacije BiH.

Podsjećamo, Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se na dan kada je 1882. godine Robert Koch objavio da je otkrio uzročnika tuberkuloze, Mycobacterium tuberculosis, koji je u njegovu čast nazvan  Kochov bacil. Ovogodišnja tema Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze je „Da! Možemo okončati TB!’.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.