Zaštitite svoje zdravlje u poplavama

Poplavna voda može biti opasna. Može sadržavati stvari koje mogu štetiti zdravlju. Ne znamo tačno šta je u poplavnoj vodi u bilo kojem trenutku. Zaštitite sebe i druge od mogućih kontaminanata, hemijskih opasnosti i predmeta.

Držite se podalje od poplavne vode. Izloženost kontaminiranoj poplavnoj vodi može uzrokovati infekcije rana, kožni osip, gastrointestinalne bolesti, tetanus i druge zdravstvene probleme. Ako morate ući u poplavnu vodu, nosite gumene čizme, gumene rukavice i zaštitne naočale.

Spriječite povrede. Ako slučajno imate otvorenu ranu tokom poplave, pobrinite se da izbjegnete poplavnu vodu tako što ćete rane držati čistima i pokrivenima.

Odlazak kući nakon poplave također može predstavljati izazov. Evo nekoliko praktičnih koraka koje trebate poduzeti kada prvi put ponovno uđete u svoj dom.

  • Izbacite svu hranu koja je mogla doći u kontakt s poplavnom vodom. Bacite konzerviranu hranu koja je otvorena ili oštećena. Hrana u neoštećenim limenkama može se spasiti ako se pravilno očisti.
  • Koristite sprejeve protiv insekata kako biste se zaštitili od uboda komaraca.
  • Osušite svoj dom kako biste spriječili pojavu plijesni. Kada se vraćate u dom koji je bio poplavljen, imajte na umu da bi mogao biti prisutan rast plijesni. Plijesan može biti zdravstveni rizik za vašu porodicu. Ako je moguće, prozračite svoju kuću otvaranjem vrata i prozora. Koristite ventilatore za sušenje mokrih područja. Postavite ventilatore da ispuhuju zrak kroz vrata ili prozore. Koristite odgovarajuću zaštitnu opremu kao što su zaštitne naočale, rukavice i respirator N95 kada uklanjate plijesan.
Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.