Vrijedna donacija CK Bavarske: Velika pomoć za humanitarno zbrinjavanje migranata

Posredstvom Crvenog križa Federacije BiH, u Crveni križ grada USK-a stigla je vrijedna donacija, koja ću u mnogome pomoći u humanitarnom zbrinjavanju migranata u ovom kantonu.

Zahvaljujući ambasadoru dobre volje Crvenog križa Federacije BiH, Ibrahimu Mali, njemački Crveni križ, regija Bavarske, u Bihać je stigao sa čak 4 kamiona pomoći.

Dvije poljske kuhinje, kreveti, šatori, madraci i deke neke su od donacija. Također suđe, ali i značajna količina zimskih jakni pomoći će migrantima u nadolazećoj zimi.

Tokom svoje posjete, predstavnici CK Bavarske susreli su se i s premijerom Vlade Unsko-sanskog kantona, Mustafom Ružnićem i razgovarali o trenutnoj situaciji na ovom području.

Kada je u pitanju Unsko-sanski Kanton, osim redovnih obroka svakodnevno u Borićima, Biri, Sedri i Velikoj Kladuši, nakon novonastale situacije CK USK-a obezbjedio je dežurne 24-satne mobilne timove koji u suradnji s IOM, UNHCR-om i policijom dijele lunch pakete i toplu odjeću migrantima koji se ne nalaze u navedenim centrima za prihvat migranata.

Tokom sljedeće sedmice Crveni križ Federacije BiH očekuje donaciju Crvenog polumjeseca Turske, jer je već ostvarena saradnja i podrška u humanitarnom zbrinjavanju migranata.
Donacija ovih organizacija biće značajna jer se radi o materijalno-tehničkim sredstvima, kao što su šatori, grijači na struju za šatore, deke, sklopivi kreveti, mobilne kuhinje kao i nova odjeća i obuća.

Podsjećamo, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine od početka migrantske situacije radi na humanitarnom zbrinjavanju migranata. Osim ishrane, CK FBiH, kroz strukturu obezbjeđuje higijenu i higijenske pakete. Uposlenici i volonteri su na raspolaganju izbjeglicama i migrantima kada su u pitanju usluge prve pomoći, psihosocijalna podrška, te usluge obnavljanja porodičnih veza – Služba traženja.

Također, u saradnji sa donatorima, djeci se distribuiraju igračke, slatkiši, voće kao dodatak ishrani, kao i pelene i dječija hrana.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.