Vlada Švicarske donirala setove opreme za ličnu zaštitu osoblja Doma zdravlja i migrantskih centara

Setovi opreme za ličnu zaštitu zdravstvenog osoblja danas su donirani Domu zdravlja Kantona Sarajevo zahvaljujući Vladi Švicarske.

– Ovo je značajna donacija od 5.500 setova za uposlenike Doma zdravlja koja će im omogućiti da bolje i sigurnije rade. Za sada dovoljno imamo zaštitine opreme i nadamo se da će tako ostati i u budućnosti – rekao je generalni direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Muhamed Ahmić.

Zahvalnost je izrazio i Danskom vijeću za izbjeglice koje je također dalo doprinos donaciji, te podsjetio da Dom zdravlja KS vodi ambulante u izbjegličkim naseljima Butile i Blažuj.

Donacija je nastavak podrške Švicarskih institucija u zadovoljavanju zdravstvenih potreba onih koji su naugroženiji tokom pandemije.

– Govorimo o ženama i muškarcima koji svakodnevno rade na prvoj liniji fonta u zdravstvenim ustanovama i u migrantskim kampovima. Oni su pravi heroji u ovoj krizi i njima će donirana oprema smanjiti rizik da se i sami ne zaraze – istakla je direktorica Programa za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer.

Primopredaji opreme prisustvovala je i savjetnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera zahvalivši se Švicarskoj, koja je 20 godina aktivno angažovana u sektoru zdravstva u BiH.

– Posebno hvala Vladi Švicarskoj na kontinuiranom unapređenju zdravstva i pružanju pomoći odmah na početku pandemije Covid-19. Također, veliki je doprinos svih uposlenika u pružanju zdravstvene zaštite, koji se vidi po veoma profesionalnom angažmanu i prema migrantima – naglasila je Bera.

Riječi zahvale uputio je i generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić i programska menadžerica Danskog vijeća za izbjeglice u BiH Verica Rečević, koji su uvjereni da će donacija osigurati bolje uvjete rada uposlenika Doma zdravlja KS.   

(Fena)

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.