Više od 90 volontera iz strukture Crvenog križa Federacije BiH učestvovalo u moratonu dva grada

Posredstvom Društva Crvenog križa/krsta BiH, a na poziv Udruženja “Dečki u plavom”, organizatorom prve certificirane cestovne maratonske utrke na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, koja je ujedno bila i Državno prvenstvo BiH u maratonu, volonteri i osoblje strukture Crvenog križa Federacije BiH učestvovali su kao sanitetsko-logistička podrška.

Trasa utrke protezala se glavnom gradskom saobraćajnicom od Baščaršije preko Pofalića, Nedžarića sve do Vrela Bosne, kroz Hrasnicu, Vojkoviće, Lukavicu, Dobrinju, preko Mojmila sve do stadiona Grbavica, preko Skenderije, pa prema trgu Vijećnica.

Dužinom trase bili su postavljeni punktovi prve pomoći gdje su timovi prve pomoći organizacija Crvenog križa općina Centar Sarajevo, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilijaš, zajedno sa federalnim mobilnim timom prve pomoći bili na usluzi svim trkačima.

Ova međunarodna utrka je prvi maraton u regiji koji se organizira u specifičnim uvjetima prilagođenim trenutnoj higijensko-epidemiološkoj situaciji.

Organizator je preduzeo sve neophodne mjere kako bi svi učenici utrke na adekvatan način bili zaštićeni, te da zdravlje učesnika ne bude narušeno.

Medicinski tim Crvenog križa Federacije BiH i grupa volontera ispred Kluba mladih CKFBiH radili su na centralnom trijažnom punktu preventivne mjere za COVID-19, dok je jedan tim sa sanitetskim vozilom pružao prvu pomoć.

Veliki broj volontera Crvenog križa bio je raspoređen na trasi Baščaršija – Vrelo Bosne kao redari koji su se brinuli da maraton protekne u najboljem redu.

Ukupno 90 volontera, ljekara i medicinskog osoblja iz strukture Crvenog križa Federacije BiH uzelo je učešće na ovom maratonu.Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.