Više od 250 izbjeglica iz Ukrajine u BiH: Aktivan humanitarni broj za pomoć stanovništvu – 17023

U prvim danima ukrajinske krize u BiH Crveni križ FBiH je Društvu Crvenog krsta/križa BiH ustupio jedinstveni humanitarni broj – 17023.

Krajem februara 2022. godine izbjeglice iz Ukrajine počele su pristizati u našu zemlju. Prvo je to bio slučaj sa Međugorjem gdje trenutno boravi oko 250 izbjeglica, a potom su počele dolaziti i u druge krajeve naše zemlje. Tako u Olovu tenutno boravi 20 osoba, u Sarajevu pet, Bihaću dvije i Žepču dvije. Pripadnici Crvenog križa pripadajućih organizacija izašli su na teren te izvršili procjenu potreba i u skladu s tim i djelovali.

Međugorje

Prateći događaje u Ukrajini, ali i sam priliv izbjeglica struktura Crvenog križa Federacije BiH je reagirala. Predstavnici Crvenog križa Federacije BiH u više navrata posjetili su Međugorje, te organizirali koordinacijske sastanke sa sekretarom Crvenog križa općine Čitluk, kao i sekretarom Crvenog križa HNK.

Svim osobama je pružena osnovna humanitarna pomoć i psihosocijalna podrška, a Crvenom križu općine Čitluk, u prvim danima, osigarane su i određene količine lijekova, higijenski i prehrambeni artikli te uniforma za volontere i uposlenike. Osigurani su SARS COV-2 antigen testovi kako bi se, po dolasku nove grupe testirale te je na taj način vršena prevencija eventualnog širenje zaraze s COVID-19 virusom.

Uspostavljen je sistem izvještavanja, sistem rada Službe traženja i obnavljanja obiteljskih veza, održan je seminar osvježenja znanja iz ove oblasti uz dodjelu setova za OPV u kriznim situacijama za potrebe popisa i eventualnog spajanja porodica, a osigurana je i nabavka laptopa za Crveni križ općine Čitluk, kao i početna sredstva za finansiranje OPV saradnika u lokalnoj organizaciji.

U cilju što efikasnijeg i boljeg odgovora na situaciju sa izbjeglicama, a nakon prethodnih razgovora i iskazanih potreba Crvenom križu općine Čitluk na korištenje je ustupljen automobil Crvenog križa Federacije BiH.

Tokom dana se organiziraju radionice za djecu kako bi im se skrenula pažnja na ljepše stvari, a u pripremi je i „children friendly space” kao sigurno mjesto za druženje, igru i učenje za djecu.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.