Primili ste vakcinu protiv virusa COVID-19: Saznajte kad možete darovati krv

Kriteriji za odabir davaoca pune krvi i koncentrata trombocita na staničnom separatoru nakon vakcinacije protiv COVID-19.

  • vakcine bazirane na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac):

Odgoda darivanja za 48 sati nakon vakcinacije zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene vakcine (bol, crvenilo, svrbež, otok). Odgoda darivanja za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na vakcinu (umor,   glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)

  • vakcine bazirane na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen, Sputnjik V):

Odgoda darivanja 4 sedmice nakon vakcinacije

  • vakcine inaktivirane (Synopharm)

Ove vakcine ne uključuju nikakav živi materijal i možete darivati krv odmah nakon što je dobijete, ukoliko niste razvili određene nuspojave.

  • osobe koje ne znaju kojom su vakcinom vakcinisane

Odgoda darivanja 4 sedmice nakon vakcinacije.

Oporavak od koronavirusa: Ako ste se vratili normalnim aktivnostima, bez temperature i respiratornih simptoma kao što su otežano disanje (osim upornog kašlja) ili nema drugih trajnih simptoma kao što su glavobolja, vrtoglavica, utrnulost možete darivati krv. Neke osobe mogu imati kašalj ili smanjen osjet mirisa ili okusa nekoliko sedmica nakon razrješenja infekcije, ali to neće spriječiti darivanje ako ste inače dobro.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.