Uspješno realizirane akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Prozor-Rami i Banovićima

U organizaciji Crvenog križa Prozor-Rama i u suradnji s Odjelom za transfuziju krvi Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u prostorijama motel „Rama“ Prozor  održana je 06.02.2014. akcija dobrovoljnog darivanja krvi pod sloganom „Darujte svoju krv u akciji koja život znači“. Ovo je ujedno prva od ukupno 4 akcije koje su planirane u ovoj godini.

Po broju osoba koje su pristupile akciji darivanja krvi ovo je najuspješnija akcija do sada. Ukupno je pristupilo 60 osoba, a prikupljene su 54 doze krvi. Treba istaći da su četiri darovatelja po prvi put darivala krv i to: Iličić Ivan, Zadrić Pavo, Islamović Jasmin, Jurić Ivan. Akciji su se odazvali i članovi biciklističkog kluba „Ventus“ Prozor Rama. Organizator se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli ovu akciju, a posebno svim medijima, Radio postaji „Rama“, Internet portalima i pokrovitelju ove akcije Uredu načelnika Općine Prozor Rama.

Prvoj ovogodišnjoj redovnoj akciji darivanja krvi, koja je 06.02.2014. godine organizovana od strane Crvenog križa općine Banovići i Poliklinike za transfuziologiju UKC-a Tuzla odazvalo se 94 radnika. Od toga je 84 darovalo krv, dok je 10 radnika bilo odbijeno iz zdravstvenih razloga. Akciji koja je održana u Rudniku mrkog uglja Banovići odazvalo se i 12 novozaposlenih radnika koji su prvi put sudjelovali u darivanju krvi.

“Mislim da je darivanje krvi veoma važno, jer time možemo spasiti nečiji život i pokazati humanost na djelu. Upravo iz tog razloga sam već 42 godine dobrovoljni davaoc krvi, rekao je Kukić Naser, kojemu je ovo bilo 109 darivanje“.
Avdić Nermin je već 40 puta darovao krv, i ovim putem istakao: ” Darujem krv, jer želim pomoći onima kojima je to neophodno. Krv je nemoguće vještački proizvesti, i zbog toga je darivanje krvi jako bitno, dok je sam čin bezbolan i bezopasan za darivaoca.”
“Ovo mi je 24 darivanje krvi, i što više darujem krv sve se bolje osjećam. Nastavit ću učestvovati u ovakvim akcijama sve dok budem zdravstveno sposoban, i moja je preporuka da svi oni koji se osjećaju dobro, daruju svoju krv.” , rekao je Čergić Mevludin.
” Darivanje krvi nije bolno, a time činimo dobro djelo. Planiram nastaviti učestvovati u darivanju krvi. Na ovaj način kontrolišemo i svoje zdravlje, ali što je najbitnije, pomažemo nekome, naglasio je Zejnić Almir“.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.