Učešće na Međunarodnom treningu Prevencije trgovine ljudima

Međunarodni trening Prevencije trgovine ljudima održao se u Beogradu u organizaciji Crvenog krsta Srbije i UNITAS organizacije u periodu od 27. do 31. 07. 2018. godine. Trening se sproveo u prostorijama Crvenog krsta Srbije i okupio je učesnike i volontere iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Italije, Makedonije, Srbije, te predstavnike IFRC-a, EYCC, NGO “Novi put” Mostar, UNITAS i druge.

Mlade Društva Crvenog krsta/križa BiH predstavljali su Eldar Šehić (CKFBiH) i Vedrana Todorović (CKRS). Kao predstavnik Odbora mladih Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca Evrope i Centralne Azije treningu je prisustvovao i Jasmin Nikšić. Učesnici su imali priliku da se educiraju kroz razne radionice koje je tim za prevenciju trgovine ljudima Crvenog krsta Srbije pripremio a ogledale su se u edukaciji o osnovama i sadržaju programa, edukaciji o ovoj temi, radnim grupama za analizu filmova koji su rađeni kao preventivni program, te diskusijama.

Svi učesnici su za ove potrebe dobili edukativni i informativni materijal koji će im pomoći da nastave sa razvijanjem programa u svojim Nacionalnim društvima. Pored edukativnih radionica učesnici treninga su imali priliku kroz prezentacije predstaviti aktivnosti mladih u svojim Nacionalnim društvima i podijeliti iskustva sa svim prisutnim. Posljednji dan treninga, 30.07.2018. godine bio je posvećen pripremi i zajedničkom obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima na Ada Ciganliji gdje su učesnici treninga zajedno sa volonterima Crvenog krsta Srbije i predstavnicima drugih nevladinih organizacija sproveli preventivnu kampanju, kao i aktivnosti posvećene djeci u cilju da se podigne svijest o ovoj problematici.

U sklopu treninga učesnicima je bilo organizovano i obilazak grada, kao i zajednička svečana večera. Kroz neformalni razgovor sa nacionalnim koordinatorom programa Prevencije trgovine ljudima u Crvenom krstu Srbije i timom trenera izražena je želja za bilo kakav vid pomoći i saradnje usmjereno na trenutnu situaciju u Bosni i Herecgovini koja se odnosi na migrante i rad sa migrantima.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.