U Sarajevu održana Godišnja evropska konferencija o “Obnavljanju obiteljskih veza”

U Sarajevu, Bosni i Hercegovini se od 20. do 22. aprila 2016. godine održana je Godišnja europska konferencija o „Obnavljanju obiteljskih veza“, kojoj je prisustvovalo preko 100 predstavnika društava Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca iz 40 zemalja širom svijeta.

 Organizatori trodnevne konferencije bili su Društvo Crvenog križa/ krsta Bosne i Hercegovine (DCK BiH) i Međunarodni odbor Crvenog križa (MOCK).

 Ova konferencija se svake godine organizira na različitim lokacijama širom Europe, kako bi se razmijenila iskustva i razgovaralo o uslugama Obnavljanja obiteljskih veza (OOV) svih participirajućih Nacionalnih društava Crvenog križa/krsta i Crvenog  polumjeseca, Međunarodnog odbora Crvenog križa/krsta i Međunarodne federacije društava Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca. U centru pažnje ovogodišnje konferencije su OOV aktivnosti u izvanrednim situacijama, osobito potrebe migranata duž tranzitnih ruta i u njihovim krajnjim odredištima. Stoga su na konferenciji, pored sudionika  iz Europe, prisutni i sudionici iz Sjeverne Amerike, Australije i Oceanije, ali i iz nekih od zemalja porijekla migranata, kao što su Afganistan, Irak, Tunis, Pakistan, Iran i Liban.

Samom otvorenju konferencije, ispred Crvenog križa Federacije BiH, prisustvovao je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, Namik Hodžić.

 

Obnavljanje obiteljskih veza (OOV) je naziv za niz aktivnosti čija je svrha spriječiti nasilno razdvajanje članova obitelji, te obnoviti kontakte među najbližima i rasvjetliti sudbinu osoba prijavljenih kao nestale.

 OOV se odnosi na obiteljske veze prekinute usljed oružanih sukoba i nepogoda uzrokovanih djelovanjem čovjeka ili prirode, ali i međunarodne migracije. „Trenutne migracije u Europi i izvan nje ponovno podvlače potrebu efektivne pomoći, uključujući i vrlo važan segment OOV-a koji se tiče osnovnih ljudskih potreba“, pojasnio je Željko Filipović, Šef delegacije MOCK-a u BiH. Pružanje usluga za spriječavanje razdvajanja obitelji i održavanje kontakata među najbližima duž migracijskih ruta jedinstveno je u humanitarnom odgovoru Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca.

 Služba traženja Crvenog križa/krsta u BiH dio je međunarodne OOV mreže Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca. U ime domaćina, prisutnima se na početku konferencije obratio Predsjednik DCK BiH, mr. Rajko Lazić: „U Bosni i Hercegovini, Služba traženja osobitu pažnju posvećuje rasvjetljavanju sudbine još oko 7,000 osoba nestalih usljed proteklog sukoba, te psiho-socijalnoj podršci njihovim obiteljima“, istakao je on. Dodao je i da su OOV aktivnosti bile uključene u ukupni humanitarni odgovor  Crvenog križa na katastrofalne poplave u 2014. godini. Pored toga, DCK BiH i Služba traženja su ključni partneri vlastima u pripremama za mogući priliv migranata u BiH.

 U tijeku trodnevne konferencije razmatrala se i implementacija OOV strategije Pokreta Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca za period 2008-2018. godine s ciljem poboljšanja kvaliteta usluga ponuđenih pogođenim osobama i njihovim obiteljima. „S obzirom da je OOV sastavni dio ukupnog humanitarnog odgovora Pokreta, jačanje interne suradnje i koordinacije svih članica predstavlja ključ uspješne akcije“, naglasila je pri otvaranju  g-đa Frédérique Desgrais, Šefica Odjela za OOV i nestale osobe MOCK-a u Ženevi.

 Među drugim humanitarnim pitanjima od interesa o kojima se razgovara, posebna pažnja posvećena je pitanju nestalih migranata i mrtvih migranata, što danas predstavlja ozbiljan izazov za Crveni križ/krst i mrežu za OOV Pokreta. Iako Pokret Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca ima veliko iskustvo vezano za rad  sa nestalim osobama, ovo je postalo globalno pitanje koje pogađa cijeli svijet, i nije vezano samo za sukobe.  Stoga je formirana Radna grupa nacionalnih društava koja radi po pitanju mrtvih migranata i pružanju informacija njihovim obiteljima, a takođe je naglašena potreba za boljom povezanošću usluga OOV-a i forenzičkih usluga.

Zaključci Godišnje europske konferencije o „Obnavljanju obiteljskih veza“ će služiti i kao osnova pri izradi OOV strategije Pokreta za narednih deset godina.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.