U Bihaću održana radionica za certificiranje volontera instruktora predavača iz prve pomoći

U periodu od 07-08.05.2021. godine, u Bihaću je održana radionica za certificiranje volontera instruktora predavača iz prve pomoći.

Radionicu je zvanično otvorio i prisutne pozdravio Husein Kličić, predsjednik Društva Crvenog krsta/križa BiH i Crvenog križa USK.

Sistem certificiranja novih instruktora predavača održan je prema Pravilniku o certificiranju predavača instruktora- ljekara i volontera u oblasti osposobljavanja i edukacije iz pružanja prve pomoći.

Pomenute radionice pripremili su i realizirali članovi ekspertnog tima prve pomoći Crvenog križa Federacije BiH za učesnike – volontere iz strukture Crvenog križa Unsko-sanskog kantona.

Za učesnike su bile pripremljene radionice o zakonskom okviru i ulozi Crvenog križa u oblasti prve pomoći, diseminacija o Crvenom križu, komunikacijske i prezentacijske vještine, osvježenje znanja iz prve pomoći, pregled novih smjernica i literature, te kardiopulmonalna reanimacija uz primjenu AED-a.

Nakon pisane provjere znanja putem testa, a zatim i prezentiranja izabranih tema iz oblasti prve pomoći, usmenog i praktičnog ispita, kao i provjere tehnika kardiopulmonalne reanimacije 11 volontera je uspješno dobilo certifikat za zvanje instruktor predavač.

Uzimajući u obzir da se radionica održavala na Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca učesnike je posjetio Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH, koji je pristune pozdravio i čestitao ovaj dan uz želju da nastavimo sa širenjem mreže instruktora prve pomoći, ali i cjelokupne humane misije.

Učesnicima se također obratio i Rajko Lazić, generalni sekretar Društva Crvenog križa/krsta Bosne i Hercegovine.

Radionica je održana uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, a podržana je od strane Malteser International.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.