Trening za zdravstvo u oblasti migracija održan u Budimpešti

U uredu za Evropu IFRC-a u Budimpešti se u proteklom periodu održao trening za zdravstvo u oblasti migracija, a na kojem su učestovali i predstavnici Društva Crvenog križa/krsta Edina Zagić doktor medicine, Adna Čelik doktor medicine i Jasmin Nikšić BA Zdravstvene njege i terapije, članovi ekspertnog tima prve pomoći Crvenog križa Federacije BiH kao medicinsko osoblje koje je aktivno uključeni u zdravstveno zbrinjavanje migranata u BiH.

Glavni cilj ovog treninga, pored upoznavanja sa osnovnim zdravstvenim izazovima u migracijama, bio je i priprema medicinskog istraživanja o zdravstvenim uslugama za migrante na Balkanskoj ruti, a koje će se sprovesti u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Medicinskim fakultetom Univeziteta u Busimpešti.

Tokom sastanka učesnicima se obratila gđa Seija Tyrninoksa zamjenica direktora ureda, dr Davron Mukhamadiev i dr Aneta Trgachevska iz odjela za zdravstvo koji su i vodili trening zajedno sa profesorima sa pomenutog fakulteta.

Pored predstavnika DCKBiH treningu su prisustvovale kolege iz organizacija Crvenog križa/krsta Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije, koje će također biti uključene u istraživanje.

Istraživanje će se sprovesti u Sarajevu u kampu Blažuj, kao i na željezničkoj stanici, a biće podržano od strane IFRC i Norveškog Crvenog križa/krsta.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.