Svjetski humanitarni dan: Crveni križ svoj humanitarni rad provodi svakodnevno, ali i u kriznim situacijama

Svake godine 19.08. obilježava se Svjetski humanitarni dan koji je posvećen svim humanitarnim radnicima. Riječ je o danu u kojem se sjećamo hrabrih žena i muškaraca koji su izgubili živote u humanitarnoj službi, ali i onih koji i danas rade u službi humanosti, i koji i dalje rizikuju vlastiti život kako bi pomogli ljudima u potrebi.

Ove godine fokus je na hiljade volontera, profesionalaca i ljudi pogođenih krizom koji, pored ostalog, pružaju hitnu zdravstvenu zaštitu, sklonište, hranu, zaštitu i vodu osobama u potrebi. Upravo o kriznim situacijama i djelovanju u njima razgovarali smo sa sekretarom Crvenog križa Tuzlanskog kantona Merimom Sarajlić.

Inače, Crveni križ Federacije BiH svim volonterima, profesionalcima, ali i drugim humanitarnim radnicima želi sreću i uspjeh u svojim humanim misijama-

  • Humanitarni rad jača zajedničke vrijednosti i solidarnost u loklanim zajednicama te predstavlja put do razvoja humanijega i ravnopravnijeg društva i upravo je to ono na čemu organizacije unutar strukture Crvenog križa nastoje raditi – poručeno je iz Crvenog križa Federacije BiH.
Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.