Svjetski humanitarni dan, 19. august

 

Svjetski humanitarni dan je posvećen humanitarnim radnicima koji spašavaju žrtve ratova i prirodnih katastrofa, te nas podsjećaju da se u mnogim zemljama i dalje provode humanitarne operacije kako bi se što prije osigurala neophodna pomoć ugroženima.

Zаjednička globаlna proslаva humаnitаrnog rada ističe povezivanje Ujedinjenih naroda i preko 500 nаcionаlnih i međunаrodnih nevlаdinih orgаnizаcijа, čiji je zajednički cilj аngаžiranje i poticanje jаvnosti dа se uključi i pomogne onima kojima je pomoć neophodna.

Generalna skupština UN je u decembru 2008. godine donijela odluku o obilježavanju Svjetskog humanitarnog dana svake godine 19. augusta kako bi se doprinijelo podizanju svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta i važnosti međunarodne suradnje u tom pogledu.

Ciljevi obilježavanja Svjetskog humanitarnog dana:

  • učinkovitije informiranje javnosti o humanitarnim zajednicama, što humanitarni djelatnici rade i izazovima s kojima se suočavaju;

  • nevladinim i međunarodnima tijelima i agencijama UN-a daje se prilika da pokažu svoje humanitarne aktivnosti;

  • odavanja počasti onima koji su umrli ili su ozlijeđeni tijekom svog humanitarnog rada.

Obilježavanje Svjetskog humanitarnog dana ujedno je i prilika kada trebamo preispitati vlastite živote i razmisliti što mi možemo učiniti kako bismo pomogli ljudima koji su izloženi različitim životnim poteškoćama i dugotrajnim sukobima.

Uz globalnu poruku “Humanitarni radnici nisu meta”, Crveni križ Federacije BiH je 17.08. otvorio izložbu fotografija „Humanost prije svega- Odgovor pokreta Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca na situaciju u Siriji i na Balkanu“ autora Ibrahima Malla u gradskoj Vijećnici, koja kroz 35 fotografija prikazuje svakodnevnicu humanitarnih radnika- volontera i uposlenika organizacija Crvenog križa/krsta i Crvenog polumjeseca tokom sukoba u Siriji, te migraciju stanovništva i njihove uslove života u izbjegličkim kampovima u Jordanu, Libanonu, Kurdistanu, Turskoj, Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj, Srbiji i Makedoniji, sa ciljem  podizanja svijesti o svakodnevnici humanitarnih radnika i njihovom doprinosu svim ugroženim kategorijama stanovništva, promocije međunarodnog humanitarnog prava i slanja poruke mira.

Izložba je otvorena do 24.08. na galeriji na prvom spratu, te ovim putem pozivamo sve zainteresovane da pogledaju izložene radove.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.