Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja/aprila pod nazivom “Urbanizacija i zdravlje”, a s ciljem približavanja zdravlja urbanoj politici koja će pozitivno utjecati na dobrobit zdravlja svih građana. Na taj način želi se predstavnicima brojnih gradova i njihovim građanima ukazati na zdravstvene izazove povezane s urbanizacijom i utjecajem urbanog okoliša na zdravlje ljudi.

Tim povodom bit će pokrenuta kampanja pod nazivom “1 000 gradova – 1 000 života”, a čime se želi:

• “1 000 gradova”: otvoriti javne prostore zdravlju (bez obzira jesu li to parkovi ili gradske vijećnice) ili zatvoriti ulice – zabraniti promet motornim vozilima i ponuditi građanima mjesta za tjelovježbu, susrete s obitelji i prijateljima;

• “1 000 života”: prikupiti 1 000 priča o urbanim šampionima zdravlja koji su poduzeli razne akcije i imaju značajan utjecaj na zdravlje u svojim gradovima.

Svjetska zdravstvena organizacija poziva sve gradove u tjednu od 7. do 11. travnja 2010. godine  da posvete barem jedan dan (prijedlog za nedjelju, 11. travnja/aprila) urbanizaciji i zdravlju te organiziraju različite događaje za javnost uključivanjem građana svih dobnih skupina. Dodatno se želi toga dana pokazati spremnost lokalnih vlasti za stvaranje boljih urbanih uvjeta i podizanje kvalitete života te ukazati na:

• značaj i pojavu zdravstvenih izazova povezanih s urbanizacijom;

• važnost međusektorske suradnju u vezi urbanog planiranja;

• zdravstvene potrebe zbog kojih treba postići bolje okruženje i ulaganje u urbane sredine.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.