Svjetski dan zdravlja obilježen u strukturi CKFBiH

Svjetski dan zdravlja obilježava se 07. aprila/travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Ove godine, Svjetski dan zdravlja obilježava se pod globalnom temom: Zdravstvene usluge: Za svakoga, svugdje, i sloganom “Zdravlje za sve”

Pristup neophodnim zdravstvenim uslugama i finansijskoj zaštiti ne samo da poboljšava zdravstveno stanje stanovništva i produžuje životni vijek, već i štiti od razvoja epidemija, smanjuje siromaštvo, stvara nova radna mjesta, povećava ekonomski razvoj i utiče na ravnopravnost spolova.

Vrijedni volonteri Crvenog križa Gornji Vakuf-Uskoplje su u sklopu Svjetskog dana zdravlja, obišli jednu porodicu i pomogli joj oko čišćenja stana. Stoga, ovom prilikom Crveni križ se zahvaljuje svojim vrijednim volonterima što su učinili da ova porodica dobije ljepše uslove za život.

Crveni križ općine Bosanski Petrovac povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja – 07.04., je ispred prostorija Crvenog križa postavio štand, gdje su volonteri svojim sugrađanima podijelili promo materijal i govorili o različitim aspektima zdravlja i pristupačnosti odgovarajuće zdravstvene brige u prevenciji i liječenju. Veliki broj građana je učesvovao u mjerenju šećera u krvi i krvnog pritiska. Volonteri su svojim sugrađanima podijelili i jabuke kao simbol zdravlja.

Crveni križ općine Srebrenik je u subotu, 07.04.2018.godine obilježio Svjetski dan zdravlja. Na gradskom šetalištu, u saradnji sa udruženjem dijabetičara, Plavi krug,  organizovali su akciju besplatnog mjerenja šecera i distribuciju promotivnog materijala o zdravoj ishrani. Također su svakom sugrađaninu koji je kontrolisao vrijednosti šećera u krvi donirali po jednu jabuku, koje su donirali market Konzum i Piljarnica Tropik.

U subotu je, povodom 7.aprila, Svjetskog dana zdravlja, Crveni križ općine Kalesija realizovao akciju mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi građanima općine Kalesija. Aktivnost su realizovali volonteri ove organizacije.

Povodom Svjetskog dana zdravlja Crveni križ grada Bihaća je u suradnji sa Domom zdravlja Bihać obišao 50 socijalno ugroženih porodica i starijih osoba na području grada Bihaća.
Tom prilikom patronažna sestra je obavila besplatan liječnički pregled te izmjerila šećer i tlak.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, volonteri Crvenog križa Kiseljak, Mateo Vukoja i Maja Škoro, su na trgu ispred zgrade općine postavili štand na kojemu su besplatno mjerili šećer u krvi i krvni tlak, te dijelili naranče i jabuke kao simbol zdrave prehrane. Pored toga distribuirani su letci, a na štand se odazvalo vise od 30 sugrađana.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.