Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7.aprila/travnja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Smisao obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o specifičnoj zdravstvenoj temi kako bi se osvijetlila prioritetna sfera Svjetske zdravstvene organizacije. Ovogodišnja kampanja Svjetske zdravstvene organizacije posvećena je medicinskim otkrićima, odnosno očuvanju njihovih dostignuća za buduće naraštaje, pa je i glavna tema Svjetskog dana zdravlja antimikrobna rezistencija koja ugrožava učinkovitost mnogih lijekova koje danas koristimo.

Pod pojmom antimikrobne rezistentncije podrazumijeva se otpornost mikroorganizama na određeni antimikrobni lijek koji je ranije djelovao na njega, odnosno na koji taj mikroorganizam ranije nije bio otporan. Antimikrobna rezistencija koja se globalno širi predstavlja veliki problem jer ugrožava učinkovitost mnogih lijekova, a s time i sam napredak u borbi protiv uzročnika mnogih bolesti. Osim što nas antimikrobna rezistencija može vratiti u eru prije antibiotika, ona između ostalog opterećuje zdravstveni sistem  i ugrožava postignutu zdravstvenu sigurnost ljudi. Upravo stoga što antimikrobna rezistencija predstavlja veliki svjetski zdravstveni problem u fokusu kampanje u povodu Dana zdravlja koju organizira Svjetska zdravstvena organizacija su i epidemije opakih bolesti AIDS-a, malarije i tuberkuloze.
S obzirom na to da je Crveni križ uključen u project “ Jačanje DOTS strategije u Bosni I Hercegovini i poboljšanje Nacionalnog programa za borbu protiv tuberkuloze, uključujući kontrolu lijekova za rezistentnu tuberkulozu i infekcije u Bosni  i Hercegovini”,- Implementacija cilja 7: “Osigurati i održati pristup program borbe protiv TB za ugrožene grupe”, ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja će biti posvećeno reproduktivnom zdravlju i HIV/AIDS-u. Aktivnosti  koje će biti provedene na obilježavanju ovog dana su anketiranje učenika u osnovnim i srednjim školama o poznavanju spolno prenosivih bolesti, te organiziranje predavanja na temu antimikrobne rezistencije.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.