Svjetski dan mladih ove godine pod sloganom “Siguran prostor za mlade”

Najveća snaga organizacija Crvenog križa jesu volonteri, a u našoj strukturi najveći je broj mladih volontera, zato dragi naši, hvala vam na vašoj nesebičnosti, i humanosti. Sretan vam Dan mladih!

Ovogodišnja globalna poruka Ujedinjenih naroda za Svjetski dan mladih glasi: „Siguran prostor za mlade“

Mladi trebaju sigurne prostore u kojima mogu da se sastanu, angažuju se u aktivnostima vezanim za njihove raznovrsne potrebe i interese, učestvuju u procesima donošenja odluka i slobodno se izražavaju. Iako postoji mnogo vrsta prostora, sigurni prostori osiguravaju dostojanstvo i sigurnost mladih. Sigurni prostori, kao što su građanski prostori, omogućavaju mladima da se uključe u pitanja upravljanja; javni prostori daju mladima priliku da učestvuju u sportskim i drugim slobodnim aktivnostima u zajednici; digitalni prostori pomažu mladima da interaguju praktično preko granica sa svima; i dobro planirani fizički prostori mogu pomoći u prilagođavanju potrebama različitih mladih, naročito onima koji su osjetljivi na marginalizaciju ili nasilje.

Osiguravanjem inkluzivnih sigurnih prostora, mladi različitih profila, posebno onih izvan lokalne zajednice, moraju biti sigurni u poštovanje i samopoštovanje. Na primjer, u humanitarnim ili konfliktnim uslovima, mladi će možda imati dovoljno prostora da se potpuno izraze, a da se ne osjećaju neprijatno ili nepoželjno. Slično tome, bez postojanja sigurnog prostora, mladi različite rase, etničke pripadnosti, spola, vjerske pripadnosti ili kulture mogu se osjećati zastrašujuće da slobodno doprinesu zajednici. Kada mladi imaju sigurne prostore za angažovanje, oni mogu efikasno doprinijeti razvoju, uključujući mir i socijalnu koheziju.

Crveni križ kao organizacija predstavlja sigurno mjesto za mlade, njihov aktivni angažman, doprinos ali i prilike za razvoj njihovih vještina, kao i unapređenje znanja i iskustva u različitim oblastima.

 

Ove godine, Svjetski dan mladih obilježava se u okviru prvog kampa mladih u organizaciji Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.