Svjetski dan humanitarnog rada: Za Crveni križ to je svaki dan u godini

IMG_2398: Bosnia and Herzegovina, Bihac, Una-Sana Canton. July 17, 2018. Red Cross volunteers serves warm meal to migrants at a camp near the Croatia border. At least 500 people per day stay here, and more come for daily meals. The majority of people come from Pakistan, Syria, Afghanistan, Iran, and Iraq, followed by Libya, Occupied Palestinian Territory, Algeria and Morocco. Many are stranded unable to cross in to Croatia.

Svjetski dan humanitarnog rada svake godine obilježava se na današnji dan, 19. avgusta/kolovoza, u počast humanitarnim radnicima koji svakodnevno stavljaju život na kocku kako bi spasili živote drugih.

Generalna skupština UN-a u decembru/prosincu 2008. godine donijela je odluku o obilježavanju Svjetskog humanitarnog dana s ciljem podizanja svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta i važnosti međunarodne suradnje u tom pogledu.

Zajednička globalna proslava humanitarnog rada ističe povezivanje Ujedinjenih naroda i preko 500 nacionalnih i međunarodnih nevladinih orgаnizаcijа, čiji je zajednički cilj аngаžiranje i poticanje javnosti dа se uključi i pomogne onima kojima je pomoć neophodna. To je i dan kada se odaje počast svim hrabrim humanitarcima koji su dali živote u raznim plemenitim misijama širom svijeta. 

Sjajan video, priču o najvećoj i najstarijoj humanitarnoj organizaciji, donijela je ekipa Sarajevske sehare, te ga možete pogledati na
https://www.youtube.com/watch?v=4ZwhkPQtSDk