Svjetski dan hrane

Kao i svake godine, 16. oktobra se, u čast datuma osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) obilježava Svjetski dan hrane, a posvećuje se nekom od trenutno aktuelnih problema vezanih za hranu i ishranu.

Ove godine obilježavanje ovog datuma posvećeno je očuvanju poljoprivredno – prehrambenog sistema. Mnogo je razloga za brigu za očuvanje poljoprivredno – prehrambenog sistema jer način na koji proizvodimo, trošimo i konzumiramo hranu negativno utiče na njegovu održivost. Zemljama je potreban održiv poljoprivredno-prehrambeni sistem koji osigurava dovoljne količine raznolike, nutritivno punovrijedne i zdravstveno ispravne hrane, finansijski dostupne svima, sistem koji osigurava odstustvo malnutricije u svim njenim oblicima. Održivi poljoprivredno-prehrambeni sistemi osiguravaju sigurnost hrane i ishranu za sve, bez ugrožavanja ekonomske, društvene i ekološke osnove, obezbjeđujući bolju proizvodnju, prehranu i okoliš.

Danas smo svjedoci prozivodnje hrane koja nanosi štetu odnosno stvara pritisak na prirodne resurse, okoliš i klimu. Način na koji se proizvodi hrana degradira ili uništava prirodna staništa i doprinosi izumiranju vrsta i razlogom je nejednakosti među ljudima, uključujući prisustvo prekomjerne tjelesne težine i gojaznosti s jedne strane, te nemogućnosti upražnjavanja zdrave ishrane s druge. Sve ovo je posebno naglašeno u uslovima pandemije Covid – 19, što je dodatno potcrtalo potrebu hitnih promjena.

Uticaj na na prehrambeno poljoprivredni sistem mogu imati svi od vlade, privatnog sektora, ucivilnog društva, do svakog pojedinca. Veza i mogući uticaj svakog pojedinca na poljoprivredno- prehrambeni sistem je svakodnevna jer svaki put kad jedemo, mi smo zapravo sudionici tog sistema. Odabir hrane, način na koji je proizvodimo, pripremamo, kuhamo i skladištimo, čine nas sastavnim i aktivnim dijelom načina na koji funkcionira poljoprivredno-prehrambeni sistem.

Širenje informacija i izgradnja svijesti o važnosti zdravog i održivog načina života posebna su odgovornost javno zdravstvenog sektora. Zavod za javno zdravstvo Fedracije BIH tome daje doprinos kroz niz aktivnosti vezanih za promociju zdrave ishrane, posebno promovirajući konzumaciju voća i povrća, smanjenje bacanja hrane, te promovirajći konzumaciju domaće lokalno uzgojene sezonske hrane, a obeshrabrujući konzumaciju procesirane hrane bogate mastima, šećerima i solju.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.