Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježen u Zemaljskom muzeju BiH

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi se obilježava širom svijeta svake godine 14. 06., čime se nastoji podići svijest o potrebama za sigurnom krvi te iskazati zahvalnosti dobrovoljnim davaocima. Ove godine u organizaciji Crvenog križa FBiH i Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH održala se akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Zemaljskom muzeju Sarajevu na koju se odazvalo 75 građana, a uspješno krv darovalo njih 66.

U animaciji, promociji i organizaciji akcije pod motom “Svi u muzej da damo krv” učestvovale su i javne ličnosti Dalal Midhat i Zabranjeno pušenje, kao i fudbalski klubovi Željezničar i Sarajevo. Na sami dan akcije u Muzeju sa davaocima se družila Dalal Midhat i otpjevala pjesmu “Never give up”. Za pomoć pri organizaciji akcije na raspolaganje su se stavili i volonteri Crvenog križa općine Centar Sarajevo.

Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog križa FBiH naglasio je da je ovaj dan posebno važan za sve volontere i ljude koji svakodnevno daruju krv kako bi pomogli i spasili živote povrijeđenih i bolesnih.

“Krv je nezamjenjiv lijek i u tom kontekstu veoma je značajno da animiramo veliki broj građana da dobrovoljno daruju krv i zbog toga smo i održali ovaj događaj u Zemaljskom muzeju da pokažemo svima da i Crveni križ i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH su nosioci ovog posla”, dodao je.

Transfuzija krvi osnovna je komponenta hitne medicinske pomoći. Hitni slučajevi povećavaju zahtjeve za transfuzijom krvi i čine njenu realizaciju kompleksnom.

Hodžić je naglasio da krv treba svim transfuzijskim centrima i da je veoma human postupak svih ljudi koji se odluče na taj korak.

“Crveni križ FBiH i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH na godišnjem nivou inače realizuju preko 500 do 600 akcija darivanja krvi i to je veoma značajno. Važno je spomenuti i osnivača krvih grupa Karla Landsteinera i upravo na njegov rođendan se ovaj dan obilježava”, istzakao je Hodžić.

Jasminka Kurilić, direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH je kazala da je krv dragocjen lijek za sve povrijeđene i bolesne te da ne postoji dovoljno dobra nagrada za sve darivaoce krvi.

“Ovaj dan je njima posvećen i ovo je bila prilika danas da svi dođu i daruju krv. Svi pacijenti zahvaljuju i čestitaju ovim ljudima koji su odlučili spasiti im život. Svaka poklonjena jedinica krvi spašava najmanje tri života što govori o vrijednosti darovanja krvi i ona ne može naštetiti davaocu nikada jer je sav pribor jednokratni, a kolika je pomoć to je neopisivo”, poručila je Kurilić.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.