Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: Darujte krv i održavajte svijet u životu

Svake godine, širom svijeta, 14.06. se obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Obilježavanje ovog značajnog datuma služi za podizanje svijesti o potrebama za sigurnom krvlju i proizvodima krvi, kao i da se zahvali dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi na njihovim životno važnim poklonima – darovanoj krvi. Ove godine ovaj praznik obilježavamo pod motom “Darujte krv i održavajte svijet u životu”.

Svojim gestom dobrovoljni davaoci krvi pacijentima daju pristup sigurnoj krvi i krvnim proizvodima u dovoljnoj količini, a osigurane zalihe krvi su ključna komponenta efikasnog zdravstvenog sistema.

Ovo je prilika i za promociju dobrovoljnog davalaštva krvi, ali i animaciju i pozivanje novih davalaca, koji do sada nisu davali krv da se pridruže i postanu davaoci i povećaju mrežu dobrovoljnih davalaca krvi.

Kao i na mnoge druge stvari pandemija koronavirusa odrazila se i dobrovoljno davalaštvo krvi. Zatvaranjem država, gradova, radnih organizacija, škola i drugih institucija uveliko se smanjila mogućnost za organiziranje akcija dobrovoljnog davanja krvi, osobe koji su bili redovni davaoci krvi zbog COVID-19 infekcije i/ili izolacije bili su ili jesu spriječeni da daruju krv, a potencijalni davaoci su u većini slučajeva bili izloženi strahu od nepoznatog. Sve to utjecalo je na to da su zalihe krvi smanjene, a prikupljanje doza usporeno.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.