Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca: Vjeruj u moć ljubaznosti

Svake godine 08.05. širom svijeta organizacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježavaju Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Ovaj datum obilježava se na dan rođenja Anri Dinana (Henry Dunant), osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i prvog dobitnika Nobelove nagrade za mir. Ujedno, ovim datumom počinje Sedmica/Tjedan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koja traje do 15.05.

Ove godine širom svijeta, ovaj za nas značajan datum, obilježavamo sloganom “Budi čovjek” jer vjerujemo da su humanost i ljubaznost naši najjači alati u borbi sa svim poteškoćama s kojim se suočavamo. Na ovaj dan, Crveni križ Federacije slavi posvećenost, saosjećanje, hrabrost i utjecaj stotine volontera i profesionalaca koji su u službi humanosti u svojim lokalnim zajednicama.

Crveni križ Federacije svoje sugrađane tokom prethodne godine pomagao je kroz podjelu značajne humanitarne pomoći u vidi paketa hrane i higijene, odjeće, materijalno-tehničkih sredstava, zaštitne opreme, podrške najugroženijim putem keš transfera, ali i kroz značajnu psihosocijalnu podršku građanima, migrantima i izbjeglicama. Ponovo smo dokazali da smo najsnažniji partner građanima i zajednici u humanitarnom radu i u odgovoru na razne vrste kriznih i vanrednih situacija, od snježnih padavima, poplava, zemljotresa, migracija, ali i pandemije.

– Više od 3.000 volontera i više od 25.000 članova dokaz su našeg uspjeha, ali i činjenice da naša borba za humanost nije uzaludna. Svaki dan volonteri i profesionalci Crvenog križa dokazuju kako ljubaznost olakšava patnju, donosi utjehu, osvjetljava najmračnije trenutke i vraća dostojanstvo ljudima. Uprkos brojnim nevoljama i krizama mi nastojimo ohrabriti ljude da vjeruju u moć dobrote i da čuvaju te istraju u ljubaznosti – poručio je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

U Sedmici/Tjednu Crvenog križa naša struktura u općinama, gradovima i kantonima nastavlja sa podrškom građanima i zajednici kroz dodjelu razne humanitarne pomoći, toplih obroka iz kuhinja Crvenog križa, socijalnih i usluga kućne njege. Bit će organizirane akcije darivanja krvi, nastavit će se pružati podrška zdravstvenom sistemu, a migrantima i izbjeglicama pružanje humanitarne pomoći, prve pomoći i psihosocijalne podrške. Tradicionalno će biti vršena distribucija markica Crvenog križa, a posebnu pomoć u vidu baby setova uručit ćemo svim porodilištima u Federaciji BiH.

Jedno je sigurno, svako dobro djelo se računa, malo ili veliko, viđeno ili sakriveno. Svako dobro djelo donosi nam dašak nade da naša borba za humanost i očuvanje ljudskog dostojanstva nije uzaludna.

Inače, u svijetu trenutno postoje 192 Nacinalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sa 14,9 miliona volontera širom svijeta. Procjenjuje se da je svaki 534 stanovnik na svijetu volonter Crvenog križa ili Crvenog polumjeseca.

Samo u prethodnoj godini volonteri i profesionalci Crvenog križa i Crvenog polumjeseca zajedno su pomogli 688 miliona ljudi pogođenih katastrofama i drugim hitnim slučajevima, pružili su više od 306 miliona zdravstvenih usluga, a putem telefonskih i video poziva između porodica odvojenih katastrofom, nasiljem, sukobom ili karantinom podržano i potpomognuto je 1,5 miliona ljudi.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.