Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze-24.03.

Svjetski dan tuberkuloze obilježava se svake godine 24. marta sa ciljem podizanja svijesti javnosti da je ova bolest u velikom dijelu svijeta do danas ostala epidemija koja uzrokuje smrt oko 1,4 miliona osoba godišnje, uglavnom u razvijenim zemljama. U 2012. godini nastavlja se globalna kampanja s ciljem uključivanja svakog pojedinca u prevenciju i suzbijanje tuberkuloze, sa posebnim naglaskom na cijepljenje i liječenje djece.

Povodom obilježavanja ovog datuma Društvo Crvenog krsta/križa BiH u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS u Banja Luci 23.03.2012. godine organizira press konferenciju za štampu na kojoj će biti predstavljene aktivnosti koje provodi Crveni križ u BiH u borbi protiv tuberkuloze, prije svega kroz projekat “Jačanje DOTS Strategije i unapređenje nacionalnog programa borbe protiv tuberkuloze uključujući multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcije u Bosni i Hercegovini”.
Informativno-edukativni materijal (12.000 brošura i 1210 kom. postera “Šta je tuberkuloza”) štampan je iz sredstava TB granta Globalnog fonda za borbu protiv HIV/AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFATM).
Aktivnosti koje će biti provedene u strukturi Crvenog križa su podjela informativno-promotivnog materijala i predavanja u obrazovnim institucijama koje će vršiti educirani volonteri Crvenog krsta/križa BiH i stručnjaci iz ove oblasti. Cilj ovih aktivnosti je podizanje svijesti stanovništva, a posebno ugroženih grupa (interno-raseljeni, članovi romske populacije, zatvorenici, mladi  i siromašni, osobe starije od 65 godina ) o tuberkulozi. U školama, zdravstvenim ustanovama i mjesnim zajednicama bit će izvršena distribucija brošura i postera, organizovani razgovori sa građanima,  kao i tradicionalne usluge mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi.
Putem mobilnih timova Crvenog križa koji su uspostavljeni u područjima sa najvišom stopom oboljevanja od tuberkuloze (USK, TK i ZDK) se aktivno traga za suspektnim slučajevima, što omogućava ranu dijagnostiku tuberkuloze. Na taj način se osigurava pravovremeno liječenje što predstavlja najbolju preventivu ovog oboljenja.
Tokom 2011.godine mobilni timovi Crvenog križa USK, TK i ZDK su izvršili skrining 3.739 osoba i uzeli 1.832 uzorka. 124 osobe su upućene u medicinske ustanove, dok je novootkrivenih pozitivnih slučajeva na TB bilo 4.

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.