Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze (24.03.)

U skladu sa programskim aktivnostima u okviru Programa rada za 2014. godinu i  Projektom “Jačanje DOTS Strategije i unapređenje nacionalnog programa borbe protiv tuberkuloze uključujući multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcije u Bosni i Hercegovini” Društvo Crvenog krsta/križa BiH će u saradnji sa entitetskim organizacijama Crvenog krsta/križa i Crvenim krstom/križem Brčko distrikta BiH obilježiti Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze (24.03.). Globalna poruka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) povodom obilježavanja ovog značajnog datuma u 2014. godini je: “PRONAĆI, LIJEČITI I IZLIJEČITI TUBERKULOZU”.

Sa ciljem povećanja svijesti javnog mijenja o tuberkulozi kao zaraznoj bolesti, te o značaju prevencije i pravovremenog liječenja u prostorijama Crvenog križa FBiH 24.03.2014. godine je održana je press konferencija kojoj su prisustvovali i obratili se predstavnicima medija: glavni tajnik DCK/K BiH g. Branko Leko, generalni sekretar Crvenog krsta RS g. Đoko Mihajlović, g-đa Nevenka Milanović, koordinator za zdravstvo Crvenog križa FBiH, g-đa Snježana Brčkalo, ispred Ministarstva civilnih poslova BiH, sektor za zdravstvo, Prof.dr.Hasan Žutić, nacionalni koordinator programa borbe protiv tuberkuloze FBiH i Mr. Aida Ustamujić, epidemiolog.
Uloga Crvenog krsta/križa BiH jeste da putem kampanja koje se tradicionalno organiziraju povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, 24. marta i Nedjelje borbe protiv tuberkuloze 14-21 septembar, prenese ključne informacije što širem krugu stanovništva, a posebno rizičnoj populaciji. Putem mobilnih timova koji su uspostavljeni u područjima sa najvišom stopom oboljevanja od tuberkuloze (USK, TK i ZDK) da aktivno tragaju za suspektnim slučajevima, te da omoguće ranu dijagnostiku tuberkuloze za sve identificirane slučajeve i na taj način suzi jaz nejednakosti i osigura pravovremeno liječenje što predstavlja najbolju preventivu ovog oboljenja.
Zadatak mobilnih timova je da aktivno tragaju za novim slučajevima tuberkuloze provođenjem skrininga na tuberkulozu i uzimanjem sputuma od suspektnih slučajeva unutar rizičnih grupa (interno raseljeni, članovi romske populacije, manjine, mladi i siromašni, osobe starije od 65 godina). Aktivnosti sa ugroženim grupama takođe uključuju zatvore, mentalne ustanove i staračke domove.
U toku 2013. godine dvije mobilne jedinice (tri mobilne jedinice u periodu od 01.10-31.12.2013. godine) su obavile 1.853 skrining posjete i to:
Novih skrining posjeta: 911
Ponovljenih skrining posjeta: 942 (muškarci 1.069, žene 784)
U ovom izvještajnom periodu uzeta su 1.553 sputuma od 769 osoba.
U medicinske ustanove je upućena 1 osoba.
Broj novootkrivenih TBC razmaz pozitivnih slučajeva je 2. 
Mobilne jedinice su podijelile informativno-edukativno-komunikacioni materijal (IEC): brošure i postere, i to: 4.500 kom. brošura i 2.900 kom. postera.
Povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze educirani volonteri  organizacija Crvenog križa će vršiti podjelu informativno-edukativnog materijala, te organizovati predavanja u obrazovnim institucijama u saradnji sa stručnjacima iz ove oblasti. Na javnim mjestima će biti organizirani štandovi na kojima će se vršiti podjela informativno edukativnog materijala uz aktivnosti mjerenja pritska i šećera u krvi. Također će biti upriličene i posjete Domovima zdravlja i oboljelim od TB i uručeni prigodni pokloni.
Količina informativno- edukativnog materijala povodom obilježavanja ovog datuma (5.800 kom.letaka i 1.000 kom postera) štampana je iz sredstava TBC granta Globalnog fonda za borbu protiv HIV/AIDS-a, tuberkuloze i mlarije (GFATM).

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.