Svjetski dan borbe protiv dijabetesa: Održana profesionalna konferencija u okviru projekta Heal

Crveni križ Federcije BiH danas je organizirao profesionalnu konferenciju povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa. Konferencija se organizira u okviru projekta „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL”, koji se provodi sa Crvenim krstom Vojvodine, Crvenim krstom Inđije i Fondom „Evropski poslovi” AP Vojvodine, a koji kofinansira Europska Unija. Cilj je podići svijest o dijabetesu, načinu prevencije, liječenju, ali i afirmisati stanovništvo treće životne dobi da učestvuje u borbi protiv ove pošasti. 

  • Kako bi došli do što boljih zaključaka, ali i informacija u realizaciju konferencije uključili smo eksperte iz oblasti javnog zdravstva i sporta. Imajući u vidu da jedna od dvije osobe sa dijabetesom ne znaju da ga imaju uopće pokazatelj je zapravo koliko je neophodno širiti svijest o postojanju ove pošasti – istakao je sekretar Crvenog križa Federacije BiH Daniel Tučić. 

Usvajanje i prakticiranje zdravih životnih stilova je preduslov za prevenciju mnogih bolesti, posebno onih iz grupe masovnih nezaraznih bolesti, među kojima je i dijabetes. Prevencija dijabetesa podrazumijeva regulisanje tjelesne težine i njeno svođenje na optimalne vrijednosti. 

  • Zdrava i uravnotežena ishrana uveliko smanjuju rizik za obolijevanje od dijabetesa i vrlo je važno biti svjestan ove činjenice – jedan je od zaključaka konferencije. 

Inače, u projekat “Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL” iz BiH uključeni su volonteri iz Orašja, Banovića, Kiseljaka, Vareša i Novog Grada koji su prošli obuke za rad sa starijim korisnicima koji su fokus projekta zdravog starenja, te će na terenu tokom ove i naredne godine raditi na promociji javnog zdravlja i zdravog starenja. 

Oni će kroz mobilne timove biti na terenu i obilaziti naše sugrađane zlatne dobi koji žive sami ili su slabijeg socijalno-imovinskog stanja, pružati usluge mjerenja krvog pritiska, šećera u krvi, holesterola, praćenja zdravstvenog stanja, učiti korisnike osnove prve pomoći kako bi u određenim situacijama mogli pružiti pomoć sami sebi itd.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.