Svečano otvorena terenska vježba za upravljanje posljedicama kriznih situacija “BiH 2017”- učestvuje i Crveni križ Tuzlanskog kantona

U Tuzli je danas svečano otvorena terenska vježba za upravljanje posljedicama kriznih situacija u kojoj učestvuje više od 1.200 učesnika iz 34 NATO savezničke i partnerske zemlje.

Ekipe iz ovih zemalja vježbati će mehanizme za reagovanje u situacijama katastrofe s ciljem da poboljšaju sposobnost efikasne saradnje u hitnim situacijama, najavljeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.   Ovo je prilika za NATO i partnerske zemlje da poboljšaju međusobnu operativnost u širokom rasponu operacija, uključujući spašavanje od poplava, urbano pretraživanje i spasavanje, te zaštitu u slučaju hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji.

Otvorenju su prisustvovali generalni sekretar Namik Hodžić i koordinator za djelovanje u katastrofama Senadin Kumro.

U ovoj vježbi učestvuje i Crveni križ Tuzlanskog kantona sa svojim općinskim i gradskom organizacijom, i to sa 8 ekipa prve pomoći (7 na terenu i jedna ekipa u kampusu), 26 šminkera, 120 markiranata, 6 osoba za Psihosocijalnu podršku i Službu traženja, 50 rezervnih volontera (šminkeri, markiranti), te 17 uposlenika organizacija Crvenog križa.

Vježbu pod nazivom “BiH 2017” organizuju Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) i Ministarstvo sigurnosti BiH.   Ovo je 70. terenska vježba koju sprovodi EADRCC od 2000. godine, a prvi put domaćin vježbe je BiH. Glavna terenska vježba bit će održana 27. i 28. septembra.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.