Svečano otvorena dijelom obnovljena zgrada Crvenog krsta u BiH

Svečanu vrpcu presjekla je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack čija je ambasada uložila velika sredstva u obnovu ove zgrade koja je prvobitno izgrađena 1928. godine.

“Prvi put smo pomogli 2013. godine kada se radilo uklanjanje i raščišćavanje ruševina kako bi bilo započeto renoviranje. Drugi doprinos smo dali za unutarnje radove, u čemu je pomogao i veliki broj naših međunarodnih partnera na čemu im se zahvaljujem. Veliko je zadovoljstvo biti na otvorenju ove zgrade, ne zbog objekta, već onoga što ona predstavlja Sarajevu. Nadam se da će ovo otvorenje inspirisati zajednički duh Sarajeva jer je ova zgrada mnogo godina prije rata bila centar u kojem su se okupljali članovi zajednice i prelazili preko podjela te uživali u brojnim kulturnim i drugim događajima”, rekla je Cormack.

Zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović podsjetio je kako Crveni krst u BiH postoji već 105 godina i da je njegov doprinos nemjerljiv u pomoći najugroženijim kategorijama.

“To se pokazalo i u katastrofalnim poplavama 2014. godine, ali u različitim aktivnostima koje provode u BiH i van nje. Redovno pomažemo i pratimo rad Crvenog krsta BiH i svake godine izdvajamo 150.000 KM”, istakao je Jović.

Predsjednik Crvenog krsta BiH Rajko Lazić kazao je kako su svi presretni jer su dobili svoj dom u kojem će moći dočekati istinske prijatelje.

“Zgrada je 25 godina bila mjesto divlje deponije u kojoj nije bilo života. Bili smo podstanari na tri adrese i dali/bacili više od 800.000 KM u nepovrat. Ova zgrada je bila sramota svih nivoa vlasti jer se nalazi u centru općine, grada i države. U obnovu je uloženo blizu 800.000 KM i nadam se da će kao nekada predstavljati centar života za mlade i volontere koji su najveća vrijednost ove organizacije”, rekao je Lazić.

Zahvalio se Ambasadi SAD-a te Crvenom krstu Italije, Španije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Švicarske koji su pomogli u obnavljanju zgrade.

Tačan datum završetka radova još nije poznat, a do sada je u renoviranje uloženo 800.000 KM.

(preuzeto sa klix.ba)
Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.