Struktura CK FBiH obilježila Međunarodni dan nestalih

(MKCK) – Međunarodni dan nestalih u Bosni i Hercegovini je obilježen jednostavnim pitanjem “Gdje Je?”. Volonteri širom države i 18 udruženja porodica nestalih osoba podijelili su danas (30. avgusta 2018.)  širom zemlje preko 3.500 tamnih balona označenim tim pitanjem. Baloni predstavljaju težak teret neizvjesnosti koji porodice nestalih prati kroz njihovu svakodnevnicu već preko 20 godina. Noseći iste, građani su imali priliku da izraze solidarnost sa porodicama, simbolično preuzimajući dio njihovog tereta. Povodom ovog dana su sinoć i neka značajna mjesta, kao što je sarajevska Vijećnica, bile osvijetljena pitanjem „Gdje je?“ kako bi se podsjetilo na potrebe i prava porodica nestalih osoba.

Prema evidenciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), u Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za oko 6.700 osoba, a proces traženja je značajno usporen u zadnjem periodu. MKCK će u sljedećih pet godina pružiti dodatnu podršku za ubrzavanje procesa. „Naša strategija predviđa intenzivniju pretragu međunarodnih arhiva u potrazi za novim informacijama o lokacijama grobnica, pružanje psihosocijalne podrške porodicama nestalih, jačanje domaćih forenzičkih kapaciteta i druge aktivnosti,“ istakao je Željko Filipović, šef delegacije MKCK u Sarajevu.

Međutim, ubrzavanje procesa traženja te podrška porodicama zahtijeva iskrenu volju i zajednički napor, kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom regije. Po međunarodnom i domaćem pravu, porodice imaju pravo da saznaju šta se desilo sa njihovim nestalim članovima, a države krajnju odgovornost da ih podrže i daju im odgovore. „Svi uključeni akteri, a posebno vlasti u cijeloj regiji moraju pojačati svoje napore, jer trenutno stanje nije dovoljno kako bi se ispunile preuzete obaveze“, naglasio je Filipović.

Crveni krst/križ je od samog početka uključen u proces traženja, a posebnu pažnju posvećuje psihosocijalnoj podršci porodicama nestalih osoba. Samo u 2017. godini je preko 5.000 članova porodica imalo koristi od 16 takvih projekata. Kao neutralna i nezavisna organizacija, MKCK ima pristup međunarodnim arhivima i koristi ih kako bi pronašao informacije u humanitarnu svrhu pronalaska nestalih osoba. U posljednje dvije godine, je obrađeno preko 50.000 stranica dokumentacije vezanih za sukob u Bosni i Hercegovini, a relevantna saznanja predata su nadležnim vlastima za dalju analizu i potencijalnu akciju. Kao što pokazuju nedavna otkrića, dalja ulaganja u ove napore mogu donijeti značajne rezultate. MKCK će uskoro početi i sa finansijskom podrškom studentima drugog i trećeg ciklusa iz raznih naučnih disciplina, koji svoja istraživanja usmjeravaju na pitanje nestalih osoba.

Obilježavanju Međunarodnog dana nestalih u Sarajevu prisustvovali su i predstavnici udruženja nestalih osoba,  predsjedavajući Kolegija Instituta za nestale osobe BiH, Amor Mašović.

Danas je Crveni križ Kantona Sarajevo, kao i ranijih godina,  u saradnji sa Udruženjem Pokret „Majke enklava Srebrenice i Žepe“, u znak podrške porodicama nestalih osoba, za pet porodica obezbijedio prigodne poklone, koji će porodicama biti uručeni putem Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenice i Žepe“.

Povodom održavanja Međunarodnog dana nestalih osoba, volonteri Crvenog križa Kiseljak su na trgu u Kiseljaku te u zgradi općine u prikladnim majicama sa natpisom „Gdje je“ vršili distribuciju letaka i balona. Ukupno je distribuirano 25 balona i 25 letaka.

Volonteri Crvenog križa općine Novi Travnik u suradnji sa stručnom službom, podijelili su promotivne letke i balone građanima svoje općine, te  rado odgovarali na njihova pitanja o značaju ovog dana.

I CK grada Cazina obilježio  je Međunarodni dan nestalih. Mladi članovi CK-a organizovali su podjelu promotivnog materijala pod nazivom “Gdje je ” i puštanje balona u zrak u cilju da se probudi svijest onih koji znaju bilo kakve informacije o nestalim i pruže pomoć porodicama nestalih.

 

 

 

Volonteri i uposlenici Crvenog križa Vogošća prisustvovali su obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba u organizaciji MKCK (ICRC)  i Udruženja “Porodica nestalih općine Vogošća” na Trgu branilaca općine Vogošća, ispred Javne ustanove KSC-a.

I u Ilijašu je obilježen Međunarodni dan nestalih osoba u organizaciji Udruženja porodica nestalih osoba Ilijaš i Crvenog križa općine Ilijaš. Građani koji su dali svoju podršku u obilježavanju ovog vrlo značajnog datuma, mogli su vidjeti instalaciju koja je bila postavljena na gradskom šetalištu, u vidu fotografija nestalih osoba, siluetom lika, te obućom koja je ostala neobuvena, a u Ilijašu se još uvijek traga za 46 nestalih osoba.

Osoblje Crvenog križa Tuzlanskog kantona i volonteri Crvenog križa grada Tuzle, danas su na Trgu slobode, u Tuzli obilježili Međunarodni dan nestalih osoba podjelom informativnih kartica i balona sa sloganom „Gdje je? “ građane Tuzle podsjetilo se na težak teret neizvjesnosti koji porodice nestalih prati u procesu traženja gotovo 7 000  pojedinaca (prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog križa).  

 

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.