#Solferino2019 obilježile humanost, emocije, ljubav

Italijanski Crveni križ tradicionalno programom „Fiaccolata“ obilježava nastanak ideje Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a koji je vezan za godišnjicu bitke kod Solferina (Italija) koja se desila 24. juna/lipnja 1859. Fiaccolata program svake godine okuplja sve veći broj volontera iz različitih nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji učestvuju u različitim programskim aktivnostima, a završnoj ceremoniji prisustvuje hiljade volontera koje u jednu veliku porodicu povezuje sedam osnovnih principa našeg djelovanja.

Crveni križ Federacije BiH ove godine organizovao je učešće u Fiaccolata programu, od 20. do 23. juna/lipnja 2019. godine.

103 učesnika, volontera i profesionalaca iz strukture Crvenog križa Federacije BiH učestvovalo je u ovoj posjeti. Svi su imali priliku posjetiti Muzej Crvenog križa, koji kroz video, foto i arhivske materijale prikazuje organizaciju Crvenog križa, tačnije ideju njenog nastanka od 1859. godine, pa njeno djelovanje sve do danas.

Tradicionalni marš, put koji su prelazili oni koji su nakon bitke kod Solferina pomagali ranjenicima, prepješačilo je oko 10 000 volontera iz 140 nacionalnih društava CK svijeta.

Ove godine obilježavalo se 160 godina od bitke kod Solferina, te 100 godina postojanja IFRC-a.

Učesnici su istakli da je nevjerovatan osjećaj biti na mjestu gdje je sve počelo.

Mali dio doživljenog možete pogledati na linku:
https://www.youtube.com/watch?v=tDek3CCfe7g

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.