Širom Federacije organizirane različite aktivnosti u Sedmici Crvenog križa

Sedmica Crvenog križa počinje počinje 8. maja, odnosno, obilježavanjem Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u znak odavanja počasti Henryiju Dunantu, osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji je na taj dan rođen.

Nizom aktivnosti struktura Crvenog križa Federacije BiH obilježila je ovaj datum.

Kiseljak

Volonteri Crvenog križa općine Kiseljak organizirali su prodaju prigodnih markica Crvenog križa, koje su namjeski izrađene za ovaj datum. Također je vršena edukacija građana iz oblasti pružanja prve pomoći te diseminacija o Crvenom križu.

Organizirana je i akcija darivanja krvi na kojoj je krv darovalo 28 osoba od čega ih je 11 krv darovalo prvi put. Akcija je organizirana u prostorijama Srednje škole “Ivan Goran Kovačić” u Kiseljaku u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH.

Crveni križ općine Velika Kladuša

Crveni križ općine Velika Kladuša obilježio je Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca danas je na platou Trga mladih.

Profesionalci i volonteri Crvenog križa Velika Kladuša promovirali su vrijednosti Crvenog križa, vršili pokazne vježbe iz pružanja prve pomoći, kao i podjelu letaka i voća sugrađanima. Također su vršili prodaju markica Crvenog križa, te su obradovali i najmlađe sugrađane u dvije velikokladuške osnovne škole, gdje su učenicima podjelili voće i slatkiše.

Ove godine fokus obilježavanja dana Crvenog križa je na volonterima i uposlenicima Crvenog križa i na njihovu uključenost u zajednici, ali i na promoviranju aktivnosti Crvenog križa u cilju isticanja važnosti međusobne podrške u zajednici.

Crveni križ općine Stari Grad

Povodom obilježavanja Sedmice Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u saradnji sa u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH Crveni križ općine Stari Grad organizirao je akciju darivanja krvi. Akcija je održana u prostorijama Crvenog križa općine Stari grad. 

  • Zahvaljujemo se svima koji su se odazvali ovoj humanoj akciji i darovali ovu dragocjenu tečnost koja život znači kao i našim volonterima na animaciji građana – poručili su iz Starog Grada.

Crveni križ općine Ilijaš

Akcija darivanja krvi održana je i u Ilijašu, pod motom “Sve što radimo, radimo #odsrca” što je i moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

 Prikupljeno je ukupno 50 doza krvi.  

Crveni križ grada Livno

U sklopu obilježavanja Sedmice Crvenog križa Crveni križ grada Livna podijelio je 50 paketa hrane za pedeset teže socijalno ugroženih livanjskih obitelji. Pored toga, podijeljeno je i 350 pelena za bolesne, nepokretne i stare osobe, koje su također korisnici naše humanitarne pomoći. Također, podijeljena je i odjeća i obuća, te nekoliko madraca.

Crveni križ općine Bosansko Grahovo

Crveni križ općine Bosansko Grahovo organizirao je predavanje o temi “Izazovi odrastanja” s akcentom na vršnjačko nasilje.

Predavanje je namijenjeno učenicima i nastavnicima Osnovne škole “Grahovo”. U saradnji sa Domom zdravlja Prijedor edukaciju je održala doktorica gospođa Dijana Đerić.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.