Širom Federacije organizacije Crvenog križa obilježile Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa širom Federacije pod motom „Edukacijom za bolje sutra“ obilježene je ovaj datum.

Crveni križ općine Velika Kladuša

Volonteri Crvenog križa općine Velika Kladuša su na Trgu mladih zajedno sa Udruženjem djece i omladine oboljele od dijabetesa USK realizirali akciju besplatnog mjerenja šećera. Pored toga dijeljen je edukativni materijal o ovoj bolesti, a podijeljen je i određeni broj aparata za mjerenje šećera u krvi. U akciji su učestvovali i članovi Udruženja dijabetičara sa područja Velike Kladuše. Ovo je bila prilika da se skrene pažnja javnosti da dijabetes ne bira godine, i nije važno jesi li dijete ili odrasla osoba.

Šećerna bolest predstavlja veliki javnozdravstveni problem zbog sve većeg broja oboljelih, a taj broj će i dalje rasti. Jedna je od najčešćih hroničnih nezaraznih bolesti od koje u svijetu boluje 463 miliona ljudi.

Crveni križ grada Cazin

I volonteri Crvenog križa grada Cazin obilježili su Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Oni su na štandu, u centru grada, organizirali akciju mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska. Akciji se odazvalo više od 30 osoba.

Crveni križ općine Kiseljak

Volonteri Crvenog križa općine Kiseljak povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, na štandu postavljenom na Trgu kneza Radoje u Kiseljaku, prolaznicima besplatno mjerili nivo šećera u krvi. Štand je posjetilo 50 Kiseljačana. Također, održana je edukacija “S dijabetesom na ti”.

Crveni križ grada Gradačac

Mladi Crvenog križa grada Gradačac obilježili su Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Naime, oni su u centru grada realizirali akciju mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi! Pregledom je obuhvaćeno 130 građana.


Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.