Širom Federacije obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježen je širom Federacije. Crveni križ Federacije BiH ove godine ostvario je saradnju sa Partnerstvom za zdravlje s kojim je kreirana kampanja za obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.

U saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, institutima i infektivnim klinikama u Sarajevu, Tuzli i Mostaru organizirane su akcije besplatnog i povjerljivog testiranja i savjetovanja za HIV, hepatitis i sifilis.

Crveni križ Tuzlanskog kantona

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a članovi Kluba volontera Crvenog križa TK učestvovali su u akciji besplatnog i povjerljivog testiranja na HIV, hepatitis i sifilis, te distribuciji crvenih mašnica, perzervativa i edukativnog materijala.

Crveni križ općine Sanski Most

Crveni križ općine Sanski Mostu, u Mješovitoj srednjoj školi, organizirao edukativno predavanje i prezentaciju o reproduktivnom zdravlju i prevenciji spolno prenosivih bolesti s posebnim osvrtom na HIV/AIDS s ciljem podizanja svijesti o ovoj pošasti.

Crveni križ grada Gradačac

I volonteri Crvenog križa grada Gradačac obilježili su Svjetski dan borbe protiv AIDS–a. Srednjoškolcima su podijeljeni informativni letci i crvene trakice u znak podrške oboljelim od AIDS-a.

Crveni križ grada Zenica

Crveni križ grada Zenica organizirao je edukaciju o  reproduktivnom zdravlju i borbi protiv HIV/AIDS-a. Radionici su prisustvovali učenici zeničkih srednjih škola, a za sve prisutne osigurani su  simbolični pokloni i edukativni metarijal.

Crveni krić općine Kiseljak

Volonteri Crvenog križa općine Kiseljak su povodom obilježavanja 1.12. vršili distribuciju edukativnog materijala, kondoma i crvenih mašnica koje su simbol podrške HIV pozitivnim osobama. Pored toga, vršili su i anketiranje građana o ovoj temi. Ankete su pokazale da građani ove općine nisu dovoljno informirani o ovoj bolesti obzirom da ih dosta smatra da se HIV virus prenosi korištenjem istog pribora za jelo, poljupcem i sl.

Crveni križ grada Mostara

U  Mostaru se vršilo besplatno testiranje i savjetovanje na HIV, hepatitis i sifilis, kao i podjela edukativnog materijala. Brojni građani su mogli naučiti nešto više o HIV virusu kroz kampanju koju je sproveo Crveni križ grada Mostara, u saradnji sa Crvenim križem Federacije BiH, Zavodom za javno zdravstvo FBiH, Partnerstvom za zdravlje i infektivnom klinikom.

Crveni križ općine Novo Sarajevo

Volonteri Crvenog krža općine Novo Sarajevo obilježili su ovaj datum animiranjem građana u vidu podjele crvenih trakica (red ribbon), kao i promotivnih letaka sa ključnim informacijama vezanih za HIV/AIDS.

Crveni križ općine Centar

Crveni križ općine Centar Sarajevo je obilježio Svjetski dana borbe protiv HIV/AIDS-a  podjelom crvenih mašnica i edukativnog materijala ispred BBI centra. Osim volontera Crvenog križa općine Centar u obilježavanju su učestvovali i doktor Alija Drnda u ime Komisije za zdravstvo Crvenog križa općine Centar, kao i profesorice Adisa Džafo Musić i Lejla Čikić sa učenicama Srednje  zubotehničke škole.

Crveni križ općine Ilijaš

Pod motom “Okončajmo nejednakost, zaustavimo AIDS”, volonteri Crvenog križa općine Ilijaš obilježili su Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a. Održali su predavanje i dijelili promo materijal u SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš.  Nakon završenog predavanja u školi, nastavili su podjelu promo materijala na gradskim ulicama.

Crveni križ općine Vogošća

Volonteri Crvenog križa općine Vogošća  su na ulicama svoje općine obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a te građanima podijelili edukativni materijal. Takodjer, pod motom “Okončajmo nejednakosti, zaustavimo AIDS” volonteri su u SŠC Vogošća održali kratko predavanje o repreduktivnom zdravlju i spolno prenosivim bolestima.

Privremeni prihvatni centri Ušivak i Blažuj

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a mobilni timovi Crvenog križa Federacije BiH održali su edukativne radionice u privremenim prihvatni centrima Ušivak i Blažuj.

Radionice su obuhvatile teme o reproduktivnom zdravlju, prevenciji prijenosa HIV virusa, testiranju, liječenju i sl.

Učesnici su bili migranti koji borave u ovim centrima.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.