Sinanović i Hodžić: Dragi naši volonteri – vi ste istinska snaga Crvenog križa Federacije BiH

Danas obilježavamo i proslavljamo Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Tim povodom predsjednik i generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Marko Sinanović i Namik Hodžić uputili su čestitku svim volonterima i profesionalcima. 

Na današnji dan trebamo se sjetiti osnivača Međunarodnog pokreta i dobitnika Nobelove nagrade za mir Anri Dinana (Henry Dunant), a čije univerzalne principe i humanitarnu misiju baštinimo i u Bosni i Hercegovini od 1912.godine, dakle već 110 godina.

Inače, u svijetu trenutno postoje 192 Nacinalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sa 14,9 miliona volontera širom svijeta. Procjenjuje se da je svaki 534 stanovnik na svijetu volonter Crvenog križa ili Crvenog polumjeseca. Samim tim trebamo biti ponosni što smo pripadnici najmasovnije humanitarne organizacije na planeti koja na temelju svojih univerzalnih vrijednosti svakodnevno pruža pomoć i podršku ljudima u raznim nedaćama. 

Dragi volonteri i profesionalci nastavite širiti našu viziju i misiju kroz izvršavanje naših humanitarnih zadataka, posebno onih u oblasti promocije zdravlja, socijalne zaštite, zdravstvenog i humanitarnog odgoja i obrazovanja, traženja nestalih osoba i odgovora na prirodne i druge nesreće. 

Dragi naši volonteri – vi ste istinska snaga Crvenog križa Federacije BiH i naš ponos, naši čuvari humanosti, sretan vam Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.