Šest uposlenika Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) ubijeno je u Afganistanu, dok ih se dvoje vodi kao nestalo

Ženeva/Kabul (MKCK) – Šest uposlenika Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) ubijeno je u Afganistanu, dok ih se dvoje vodi kao nestalo.

Tim u sastavu od tri vozača i pet radanika na terenu bio je na putu da isporuči neophodne životne namirnice u području južno od grada Šibergana u provinciji Jazvan. Njihov konvoj napale su nepoznate naoručane osobe.

“Ovo je čin dostojan prezira. Ništa ne može opravdati ubijanje naših kolega i dragih prijatelja” izjavila je šefica delegacije MKCK u Afganistanu, Monica Zanarelli. “Prerano je u ovom trenutku da utvrdimo odjek koji će ovaj užasni čin imati na naše operacije u Afganistanu. Želimo se sabrati kao tim i podržati jedni druge u procesiranju ovog nerazumnog čina, te pronaći dvoje naših nestalih kolega.” dodaje gospođa Zanarelli.

“Najoštrije osuđujemo ono što izgleda kao namjerni napad na naše uposlenike. Ovo je velika tragedija. Šokirani smo. ” komentar je predsjednika MKCK,  Petera Maurera.

“Ovi uposlenici su samo izvršavali svoju dužnost, pokušavajući nesebično pomoći i podržati lokalnu zajednicu. Naše misli su uz porodice i voljene osobe naših kolega koji su ubijeni i onih koji su nestali.” kaže gospodin Maurer.

Još uvijek je nejasno ko i je i zbog čega napravio ovaj čin.

Preuzeto sa: https://www.icrc.org/en/document/afghanistan-six-icrc-staff-members-killed-and-two-unaccounted-attack

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.