Sedmica/Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Crveni križ Federacije BiH svake godine, u periodu od 14-21.09. obilježava Sedmicu/Tjedan borbe protiv tuberkuloze. Ove godine, volonteri i uposlenici naše organizacije aktivnosti će provoditi pod motom „Sat otkucava, vrijeme je da zaustavimo tuberkulozu“.

Cilj je, prije svega, podizanje svijesti javnosti o tome da je tuberkuloza i dalje jedan od vodećih globalnih zdravstvenih problema. Činjenica je da širom svijeta, svake minute tri osobe izgube život bolujući od tuberkuloze. Ali, pravovremenom reakcijom možemo zaustaviti ovu bolest, koja se može spriječiti i izliječiti. 

Imajući u vidu značaj pravilnog i pravovremenog liječenja i pomoći koju porodica može pružiti oboljelom, volonteri Crvenog križa na terenu će provesti edukativne, zdravstveno-socijalne, higijensko-epidemiološke i promotivne aktivnosti.

Poštivajući sve, higijensko-epidemiološke mjere vezane za COVID-19 aktivnosti naše organizacije bit će usmjerene na:

  • organiziranje edukativnih radionica o temi prevencije i provođenjenja mjera zaštite i samozaštite sa posebnim osvrtom na zaštitu oboljelih od tuberkuloze
  • prikupljanje humanitarnih priloga u zamjenu za markice
  • U skladu sa mogućnostima, bit će upriličeno uručenje prigodnih paketa hrane i higijene, kao i zaštitne opreme građanima slabijeg socijalnog statusa, koji su izloženi ili se liječe od tuberkuloze
  • organiziranje informativno-edukativnih štandova u općinama/gradovima, odnosno, distribucija informativno-edukativnog materijala na javnim mjestima
  • organiziranje akcija darivanja krvi

Kao i prethodnih godina, Crveni križ Federacije BiH kreirao je markice u apoenima od 0.20 KM koje će distribuirati JP BH Pošte, HP Mostar i Željeznice FBiH, te markice u apoenima od 0.50 KM koje će aktivisti Crvenog križa na javnim mjestima, školama, fakultetima, firmama i sl. mijenjati za humanitarni prilog.

Inače, svake godine u svijetu 10 miliona ljudi oboli od tuberkuloze. Iako je riječ o bolesti koja se može spriječiti i izliječiti, tuberkuloza dovede do 1,5 miliona smrtnih ishoda godišnje, što je svrstava u red najsmrtonosnijih zaraznih bolesti. Također, tuberkuloza je vodeći uzrok smrtnosti kod osoba koje žive s HIV-om, a značajno doprinosi i antimikrobnoj rezistenciji.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (Globalni izvještaj SZO za 2020. godinu), u BiH je registrirano 580 oboljelih od tuberkuloze, od čeka 535 novih slučajeva. Plućna tuberkuloza bila je najčešći oblik tuberkuloze, a najveći broj oboljelih od tuberkuloze evidentiran je u starosnoj grupi od 55 do 64 godine.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.