“Saznaj svoj status”: Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

01.12. se obilježava Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a sa ciljem da se dobije podrška javnosti i razviju programi za prevenciju širenja HIV infekcije, kao i da se obezbjedi edukacija i promoviše podizanje svijesti o problemima u vezi sa HIV/AIDS-om.

Ovogodišnji slogan za Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a koji slavi 30-tu godišnjicu obilježavanja glasi: „Saznaj svoj status!“ i ohrabruje stanovništvo da se testiraju na HIV i na taj način saznaju svoj status.

Značajan progres se uradio u odgovoru na AIDS od 1988. godine i danas tri od četiri osobe koje žive sa HIV-om znaju svoj status.

Prema parametrima Svjetske zdravstvene organizacije, BiH predstavlja zemlju sa malim brojem zaraženih, gdje je registrovano 245 slučajeva HIV infekcije, a u susjednim zemljama ovaj broj je daleko veći. Uzimajući u obzir to da radi stigme i diskriminacije veliki broj ljudi izbjegava testiranje i samim tim ne znaju svoj status činjenica je da je broj osoba sa HIV infekcijom daleko veći.

Svjesni važnosti kontinuirane edukacije na polju reproduktivnog zdravlja posebno mladih, te preveniranjem infekcije HIV virusom Crveni križ Federacije BiH povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a zajedno sa organizacijama Crvenog križa u strukturi namjerava organizirati niz aktivnosti:

  • održati edukativne radionice za mlade Crvenog križa, kao i na fakultetima i u školama osnovnog i srednjeg obrazovanja na temu Reproduktivnog zdravlja i spolno prenosivih bolesti u saradnji sa educiranim volonterima, te ljekarima i medicinskim osobljem, sa posebnim fokusom na HIV/AIDS
  • organizirati akcije podjele informativno-edukativnog materijala i kondoma i crvenih trakica/mašnica koje su opći simbol za solidarnost sa ljudima koji su HIV pozitivni i ljudima koji žive sa AIDS-om
  • organizovati posebne radionice za ekipe prve pomoći koje rade sanitetska obezbjeđenja o HIV/AIDS-u, samozaštiti i zaštiti od kontakta sa krvlju osoba kojima pružaju pomoći

Crveni križ Federacije BiH će pokrenuti i online anketu kako bi provjerili stepen svijesti i znanja, posebno mladih o rizičnom ponašanju, putevima prenosa HIV infekcije i načinima zaštite i prevencije.

Crveni križ u službi humanosti već 112 godina u Bosni i Hercegovini.

Podržite naš rad

Ukoliko želite podržati naš rad možete online donirati sredstva za nekih od naših aktuelnih projekata.